'Kurban Etleri Kesildikten Sonra 24 Saat Bekletilmeli'

'Kurban Etleri Kesildikten Sonra 24 Saat Bekletilmeli'

Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, kurban etlerinin kesildikten sonra 24 saat bekletilmesi gerektigini söyledi.

Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, Kurban Bayrami’nda beslenme ve yaz aylarinda sivi tüketimine iliskin Ihlas Haber Ajansi’na açiklamalarda bulundu. Aktepe, kurban etlerinin 24 saat bekletilmesi gerektigini belirterek, "Etler çok sert oldugu için ölüm katiligi denir hayvanlarda bu bekledikçe yumusamaya basliyor. Biz bunu hemen yedigimizde karin agrisi, gaz sikayetleri, siskinlik, hatta bazen ishal sikayetlerine kadar gidebiliyor. Yani bunu bekleten çok az aile vardir" diye konustu.



"Minik minik dograyip, sislere dizip izgarasini yapsinlar"

Kurban etleriyle nasil yemekler yapilmasi konusunda bilgi veren Aktepe, sunlari aktardi:

"Kizartmali etler yapmasinlar da biraz daha minik minik dograyip, sislere dizip izgarasini yapsinlar, mangalda yapsinlar ama mangal yaparken de pisirme mesafesi çok önemlidir. Kanserojen etki olusturmaya gerek yok. Etlerle ates arasinda 20 santimlik bir fark olmasi gerekiyor. Birbirine ne kadar çok yapistiriyorsaniz, har atesin içinde pisiyorsa kanserojen etki o kadar fazladir. Çok fazla yakarak pisiriyorsaniz kanserojen etki fazladir. Izgaralar, haslamalar çok daha iyi olacak. Yanina bol bol salatalar gelsin, sebze yemekleri gelsin ki sindirim artsin. Içecek olarak da asitli içecekler degil. Su olabilir. Genellikle biz yogurdu çok severiz ama yogurt suyunu dökeriz. Yogurdun suyu çok faydalidir çünkü potasyumdan zengindir, kalsiyumdan zengindir, B2 vitamini vardir. Yedigimiz karbonhidrat, protein ve yaglarin emilimini artirir. O yüzden ayrani yogurt suyuyla birlikte yapsin, biraz da maden suyu eklesin. Daha kolay sindirsinler, daha güzel tok kalsinlar ve sonrasinda da siskinlik sikayetleri olmasin."

"Su içtikçe tok kaliriz"

Bayramda tatlilarin kontrollü tüketilmedigi için kilo alindigina dikkati çeken Aktepe, "Tatli yedikten sonra kan sekeri çok yükselecegi için bir kasiklik yogurt, o yükselen kan sekerini birazcik düsürür. Ayran içsek bile kan sekerini biraz daha dengeye getirir. Bir iki tane badem yemek dengede tutar. Çok iyi su içmeliyiz. Su içtikçe zaten tok kaliriz. Besinlerin sindirimine destek oluruz, besinleri parçalariz ve daha kolay kilo veririz. Toksinleri atariz. Kan sekerini dengelemek istiyorsak aksam yemeginden bir saat sonra yapilan yürüyüstür. Daha az çay kahve tüketelim. Bunlari gündüz tüketelim. Aksam saatine çok birakmayalim zaten uyku saatini de eger çok geç saatlere birakmiyorsak bu bayram emin olun ki kilo almadan tekrar evinize dönersiniz" ifadelerini kullandi.

Sivi kaybina dikkat

"Bazi kisiler ‘ben çok halsizim, keyifsizim, sicaklar basladi ondan’ diyor" diye konusan Aktepe, "Tabiki sicaklarin etkisi var da esas sorun sivi ve elektrolit kaybi. Sivi ve elektrolit kaybi yasadigi için sanki kan sekeri çok düsmüs de keyifsizlenmis sicakla bas edemiyormus gibi hissediyor. Içtigi su miktarina dikkat edecek. Suyu içip mineralli sularini içerse, günes dik geldigi saatte disarida olmazsa zaten o halsizliklerini yasamayacak" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile