Kurban Etlerini Saklamayın Paylaşın

Kurban Etlerini Saklamayın Paylaşın

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslam Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nasi Aslan, kurban etlerini buzdolabında saklamak yerine ihtiyaç sahiplerine ulaştırmanın dini bir vecibe olduğunu söyledi.


Prof. Dr. Aslan, kurban etlerinin dağıtımı noktasında bu yıl özellikle daha farklı davranılması gerektiğini vurgulayarak, ülkemizde milyonları aşan sığınmacıların olduğu hatırlatarak, bunların ihtiyaç içerisinde bulunduğunu göz ardı edilmemesi gerektiğini belirti. Bir Hadisle örnek veren Prof. Dr. Nasi Aslan, şunları kaydetti;
“Kurban etlerini uzun süre biriktirip saklamamız dinen doğru değil. Konuyla ilgili Hazreti Peygamberimiz döneminde yılın birinde Medine’ye göçerler gelmiş. Bu insanlar ihtiyaç içerisindeler. Hazreti Peygamber Efendimiz, etraftan gelen bu insanların yoğun bir biçimde olduğunu gördüğünde ve bunlarında ihtiyaç içerisinde, yoksul insanlar olduğunu fark ettiğinde şunu buyurur, “Kurban etlerinizi 3 günden fazla tutmayınız, saklamayınız. Kurban etlerinizi bize gelen ihtiyaç içerisindeki göçebe insanlara dağıtın” şeklinde bir talimat vermiş. O yıl sahabenin tamamı bu emre uymuş ve etlerini onlarla paylaşmışlar. Tarih tekerrürden ibaret. Şu an ülkemiz de böyle bir durumda. Sığınmacıların hat safhaya ulaştığı ve bunlarında ihtiyaç içerinde olduğunu düşündüğümüzde, etlerimizi özellikle her zamanki gibi uzun süreli saklamamız dinen doğru değildir. Bu kardeşlerimizi gözetmemiz gerekir. Katılım, paylaşım, fedakarlık duygularının daha fazla hissedilmesiyle, bu erdemlerin öne çıkarılması gerekir.”

“KURBAN KESİMİ KONUSUNDA YANLIŞ ALGILAR VAR”
Kurbanın temel özelliğinin ibadet olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nasi Aslan, ibadete beşerilik kazandıran hususun ise ‘niyet’ olduğuna vurgu yaptı. Kurbanın Allah rızası için kesilmesi gerektiğini ve niyetin bu doğrultuda olmasının önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aslan açıklamasına şöyle devam etti:
“Toplumda yanlış algılar var. Mesela vatandaş ‘çocuğum başkasına bakmasın’ diyerek ‘bende bir kan akıtayım mantığı’ ile kurban kesmekte. Böyle bir anlayış dinen doğru değildir. Bu şu açıdan doğru değil, birincisi oradaki kimse eğer gücü yetmiyor da bunu yapıyorsa yükümlü olmadığı halde bir yükün altına girerek kendisini zora sokmuş oluyor. Din ise kolaylığı amaçlar. Kişinin mali gücünü aşan yükümlülüklerden uzak tutar.”

“BEKARLAR KURBAN KESMEZ ANLAYIŞI DOĞRU DEĞİL”
Kurban kesenlerde bekar ve evli arasında fark olmadığını kaydeden Prof. Dr. Aslan, "Bunu şunun için altını çizerek belirtmek istiyorum, toplumumuzda sanki bekarlar kurban vecibesini yerine getirmez gibi bir yanlış algı var. Bekar olsun evli olsun herkese bu dini bir görevdir, vecibedir. Bunun yanında yeni bir kısım söylemlerde var. Bu da ‘her aileye bir kurban yeter’ şeklinde. Bu ibadet bireysel olarak değerlendirilir. Başkalarının yerine getirmesiyle olacak bir ibadet değildir.”
Kurban Bayramı’nda sıkça görülen ve tasvip edilmeyen görüntülerin de oluştuğunun altını çizen Prof. Dr. Aslan, kurbanı ehil kasapların, dini vecibelere uygun şekilde kesmesi gerektiğinin altını çizdi

Prof. Dr. Nasi Aslan ayrıca bedel kurbanlar konusuna da değinerek, bedeli verilen kurbanlığın muhakkak kesildiğinden emin olunması gerektiğini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile