Kurban Etlerinin Islenmesi Ve Muhafazasi

Kurban Etlerinin Islenmesi Ve Muhafazasi

Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, “Hayvanlarin kesim öncesinde yorulmamasi, strese sokulmamasi, eziyet edilmemesi hem kurbanlik etlerin kalitesi hem de Islami degerler açisindan önemlidir” dedi.

Yaklasan Kurban Bayrami sebebiyle, kurbanlik hayvan kesimi ve seçiminde dikkat edilecek hususlardan bahseden Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, açiklamalarda bulundu.

“Kesim önce hayvani yormayin, strese sokmayin”

Kurban etlerinin degerlendirilmesi ve kesimi ile ilgili Müdür Saglam, “Kurban vecibesini yerine getiren vatandaslarimiz, sagliklarini tehlikeye atmamak adina; öncelikle veteriner hekim kontrolünden geçmis, kulak küpesi olan hayvanlari kurbanlik olarak seçmelidirler. Hayvanlarin kesim öncesinde yorulmamasi, strese sokulmamasi, eziyet edilmemesi hem kurbanlik etlerin kalitesi hem de Islami degerler açisindan önemlidir. Kurbanliklardan saglikli et elde etmek için mutlaka belediyelerce tahsis edilmis alanlarda veya onayli mezbahalarda kesimlerinin yaptirilmasi gerekir. Kesimden sonra etlerin hemen islenmemesi ve mutlaka soguk ortamda yaklasik bir gün dinlendirilmesi, etin islenmesi kolaylastiracagi gibi lezzet ve kalitesini de arttiracaktir. Etlerin parçalanmasi ile kiyma çekimlerinin, et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren Tarim ve Orman Bakanligindan onay belgesine sahip et parçala tesisleri ya da kayit belgesine sahip Kasap isletmelerinde yapilmasi gerekmektedir. Bu tesislerde kiyma makinelerinin temizligine dikkat edilmeli ve bu isletmeler disinda (seyyar kiyma çekiciler, bakkallar, vb.) kesinlikle kiyma çektirilmemelidir” diye konustu.



“Etler 4 derecede buzdolabinda bekletilerek çözündürülmelidir”

Etlerin saklanmasi ile ilgili Saglam, “Etlerin islenmesi asamasinda; uzun süre muhafaza edilecek olan etler, tek kullanimlik porsiyonlar halinde gidayla temasa uygun ambalajlara konularak eksi 18 derecede dondurularak saklanmalidir. Dondurulan etler kullanilacagi zaman ya direk çözdürülmeden pisirilmelidir ya da çözündürülmesi gerekiyorsa, arti 4 derecede (buzdolabinda) bekletilerek çözündürülmelidir. Dondurulmus olan etler çözündürüldükten sonra kesinlikle tekrar dondurulmamalidir. Kurban Bayrami süresince, belediye zabita ekipleri ile Tarim ve Orman Il/ Ilçe Müdürlüklerimize bagli denetim ekiplerince isletme onay/kayit belgesi olmaksizin, hijyenik olmayan sagliksiz yerlerde, bakkal, kahvehane, dükkân, büfe gibi is yerlerinde veya geçici olarak kiralanmis is yerlerinde et parçalama ve kiyma çekimi yapilip yapilmadigi denetlenecek, yasalari ihlal eden isletmeler hakkinda idari para cezalari uygulanacaktir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile