Kurban Hakkinda Merak Edilen Tüm Sorular

Kurban Hakkinda Merak Edilen Tüm Sorular

Kurban Bayraminin yaklasmasiyla ’kurban edilecek hayvan hangi nitelikte olmali, kurban vekaleti nasil olur, kurban eti dagitimi nasil olur’ gibi merak edilen sorulari Ilahiyatçi Yazar Osman Ünlü yanitladi.

Ilahiyatçi Yazar Osman Ünlü kurban bayrami yaklasirken merak edilen konularla ilgili bilgi verdi. Ünlü; kurban hayvani nasil olmali, kurban vekaleti nasil olur, kurban eti nasil dagitilmali gibi merak edilen sorulari yanitladi. Kurban edilecek hayvanin nasil olmasi gerektigiyle ilgili bilgi veren Ünlü, "Koyun, keçi, sigir ve deve kurbanlik hayvanlardir. Hayvanin kurban edilebilmesi için hayvanin semiz olmasi, hasta olamamasi gerekiyor. Koyun ve keçi 1 yasinda, sigir-dana 2 yasinda deve ise 5 yasini doldurduktan sonra kurban olabilir. Kurban vekaleti için kisinin itimat ettigi kisiye "seni umumi vekil tayin ettim" der ya da "Vacip olan kurbanimi almaya vekil ettim" demesi gerekir. Bu sekilde kisi kurbanini almaya veya kesmeye vekil görevlendirmis olur" dedi.



Kurban edilecek hayvanin kesiminin nasil olmasi gerektigine iliskin konusan Ünlü, "Kurban keserken kurban edilecek hayvanin nefes ve yemek borulari ile sah damari denilen iki ana damari kesilir. Hayvan sogumaya birakilir ve sonra derisi yüzülür. Kurban sahibinin de kurbani kesilirken orada bulunmasi caizdir. Kurban kesilirken En’am suresinin 162’inci ayetini okumasi müstehaptir" diye konustu.



"Kurban mümkün mertebe Müslüman kisiye kestirilmeli"

Kurban vekaletinin Müslümana verilmesi gerektiginin de altini çizen Ünlü, "Kurban ibadettir. Kurbanda vekalet Müslümana verilmelidir. Kitaplarda anlatilirken kitapli ve kitapsiz kafir diye tabir vardir. Hristiyan ve Yahudilere kitapli kafir deniyor. Bunlarin disindaki ateist veya deistlere kitapsiz kafir deniyor, bunlarin kestigi yenmez. Zaruri bir durumsa Avrupa’da, Amerika’da Müslüman bir kasap bulunamadigi zaman kitapli kafir diye tabir edilen Hristiyan veya Yahudilerin kendi inançlarina göre Allah’in ismini söyleyerek kestigi kurbanlar yenilebilir. Ama mümkün mertebe Müslüman kisiye kestirilmesi gerekmektedir" açiklamalarinda bulundu.

"Kurban kesecek kisi bulug çaginda akli basinda ve Müslüman olmali"

Kurbani kesecek kisinin hangi sartlari tasimasi gerektigini açiklayan Ünlü, "Islamiyet’te mükellef diye bir sey bildiriliyor kitaplarda. Mükellef demek sorumlu kimse demektir. Kurban kesen kisi Müslüman olacak, akli basinda olacak ve bulug çaginda olacak. Kurban bulug çagina gelir gelmez, akli basinda bir Müslümana kestirilebilir ama isi bilen tecrübeli kisilere kestirilmesi daha uygundur. Kurban kesecek kisi kurbani keserken vekalet veren kisiyi iyi anlamalidir. Kurbani keserken kibleye dönülmesi müstehaptir" seklinde konustu.



"Sigir ve deveye yedi kisi ortak olabilir"

Kurbanlik hayvanlarda ki ortaklik konusuyla ilgili bilgi veren Ünlü, "Koyun ve keçiyi bir kisi kesebilir, iki kisi bir koyuna ortak olamaz. Sigir ve devede ise 7 kisiye kadar ortak olunabilir, sinir yedi kisidir. Pay ederken haksiz bir duruma mahal vermemek için bir kisi vekil seçilir. Vekil kurbani kendisi de kesebilir, dagitimi yapilirken vekil tartiyla kul hakki girmeden tartip sahiplerine esit sekilde dagitir. Kurban etini dagitirken ise mütevazi sekilde, "sag elin verdigini sol el duymadan" yardim yapilmalidir. Kurban etlerinin büyük bir kismi durumu iyi olamayanlara dagitilmalidir" ifadelerini kullandi.

"Ibadet ile haram yan yana gelemez"

Kurbanin bir ibadet oldugunun altini çizen Ünlü, "Kurban bir ibadettir. Haram olan islere ibadet olan kurban karistirilmaz. Alkol tüketilen sofrada kurban eti yenmesi olmaz. Ibadet ile haram yan yana gelmez" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile