Kurban Pazarlarında 'İthal Yasağı' Bereketi

Kurban Bayramı öncesinde hayvan ithal edilmemesi, kurban pazarlarındaki satıcıların yüzünü güldürdü.


Bayrama sayılı günler kala hayvanların çoğunu satan Kocaeli'deki besiciler, son yılların en bereketli satışını yaptıkları görüşünü dile getiriyorlar.

İzmit Belediyesi'nce Yeşilova Mahallesi'nde kurulan hayvan pazarında, Anadolu'nun çeşitli yerlerinden getirilen büyükbaş kurbanlıklar 3 bin 500 ile 6 bin 500, küçükbaşlar ise 500 ile 900 lira arasında alıcı buluyor.

Kurban satıcılarından Serkan Moğultay, 17 gün önce kurbanlık satmak için Kars'tan kardeşiyle geldiğini anlatarak, kurbanlık satışlarının önceki senelere oranla güzel gittiğini söyledi.

Çadır şartları dışında hiçbir sıkıntılarının olmadığını dile getiren Moğultay, bayrama kısa bir süre kaldığı için yoğunluk yaşandığını, bugün ve yarın yoğunluğun daha da artmasını beklediklerini kaydetti.

Moğultay, vatandaşın kurbanlığını biran önce almasını istediklerini vurgulayarak, "Kurban pazarındaki hayvanlar gayet sağlıklı, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından bütün kontroleri yapılıyor. Bu sene çok düştüler üstüne, küpesiz ve herhangi bir sıkıntısı olan hayvan, pazara hiçbir şekilde alınmadı" dedi.

- "Son güne bırakanlar daha pahalı alabilirler"

Arife gününde kurbanlık fiyatlarında eskisi gibi düşüşler olmadığına dikkati çeken Moğultay, şöyle konuştu:

"Eskiden et biraz ucuzdu, son zamanlarda biraz para edince son günde büyük bir oynama olmuyor. Vatandaşların kurbanlık alımını son güne bırakmasının hiçbir mantığı yok, daha da pahalı alabilirler. Bundan bir ay önce alanla son gün alan arasında hiçbir fark yok. Tek bir fark var son gün alan istediği hayvanı bulamayacak, önüne geleni almak zorunda."

Moğultay, şuan bir dananın 17 liraya karkas kesildiğini ve 400 lira da teşviği olduğunu anlatarak, "180-200 kilo civarında bir danayı 4 bin 200 lira istiyoruz. Bu danayı 4 bin liranın altında kesinlikle veremeyiz. Çünkü kestirdiğimiz zaman 3 bin 500 lira çakarıyor, 400 lira da teşviği var, 3 bin 900 lira. Adam kalkıp da 3 bin 500 liraya vermez, kimse bunu beklemesin" diye konuştu.

- "Hiçkimse fahiş fiyata hayvan satmadı"

Kurbanlıktaki en büyük sıkıntı olan ithal hayvanların, bu sene gelmediğine vurgu yapan Moğultay, "Tarım Bakanı 'Ben ithal getirmeyeceğim, siz de fahiş fiyatlara hayvan satmayın' dedi.

Biz de sözümüzü tuttuk. Hiçkimse fahiş fiyata hayvan satmadı. Verilen teşviklerde işimize yaradı, bu saatten sonra hayvanımız kalsa da büyük bir sıkıntı değil. İthalin durması satışları yüzde 100 etkiledi. Geçen sene küçükbaşta 50-60 tane satan bu sene 100 tane sattı. Çadırların şuan yüzde 90'ından fazlası bitirmiş durumda. Yani son gün 1-2 tane ya kalır ya kalmaz. Son yılların en iyi bayramı" ifadesini kullandı.

Ağrıdan gelen Nihat Yıldırım ise 41 tane büyükbaş getirdiğini dile getirerek, satışların geçen senelere göre iyi geçtiğini, hayvanlarının çoğunu sattığını ve şuan elinde 7 kurbanlığın bulunduğunu ifade etti.

Fiyatların uygun olduğunu belirten Yıldırım, en ucuz hayvanını 3 bin liraya, en pahalısını da 6 bin liraya sattığını anlattı.

Yıldırım, kalan hayvanlarını biran önce satıp memleketine gitmek istediğini ifade ederek, "Çocuklar evde şeker bekliyor. Eğer satabilirsem bayramdan önce eve gitmek istiyorum" dedi.

Fehmi Gerboğa da bu sene satışların ve fiyatların güzel olduğunu belirterek, getirdiği 60 hayvanın hepsini sattığını kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile