'Kurbana Eziyet Etmeyin' Uyarısı

'Kurbana Eziyet Etmeyin' Uyarısı

Amasya Müftüsü İsmail İpek, kurbanlık hayvanın kesileceği yere okşanarak götürülmesine önerdi.

Kurbanın kıbleye karşı sol yanı üzerine yatırılıp keskin bir bıçakla tekbir getirilerek eziyet verilmeden kesilmesine özen gösterilmesini vurgulayan İpek, “Kesilen kurban bilinçli bir şekilde yüzülmeli, milli servet olan deri tahrip edilmemelidir. Kurbanın derisi de tasadduk edilmeli, kurbanı kesen Kasaba ücret yerine kesinlikle verilmemelidir” dedi.

Kurbanlık hayvan alırken hayvanın gebe olmamasına dikkat edilmesinin altını çizen Müftü İpek, “Kurbanın bir veya iki gözü kör, boynuzlarından biri veya ikisi kökünden kırılmış, kulağının veya kuyruğunun yarıdan fazlası kesilmiş, ayağının üzerine basamayacak kadar topal, dişlerinin çoğu dökülmüş, yürüyemeyecek kadar zayıf, koyun ve keçilerde bir, sığırlarda iki memesi kurumuş kusurlu hayvanlardan kurban olmaz. Ördek, tavuk, horoz gibi kümes hayvanlarından ve geyik gibi eti yenebilen fakat evcil olmayan hayvanlardan da kurban olmaz” diye konuştu.

Koyun ve keçinin bir ikişi için, sığır, manda ve devenin de en fazla 7 kişi için kurban edilebileceğini anlatan İsmail İpek, “Ortak adedinin çift veya tek olması önemli değildir. Ortakların hepsi mümin olmak, kurban niyeti ile kesmek ve tam hisseyle ortak olmak durumdadır. Kesilen kurban eti ortaklar arasında tartılarak paylaşılmalıdır. Efdal olanı, etin üçe ayrılarak bir kısmının evde yenilmesi, bir kısmının akraba, dost ve komşulara verilmesi ve bir kısmının da fakirlere dağıtılmasıdır. Nüfusu fazla, evine her zaman et alamayan kimselerin kurban etinin fazlasını hatta tamamını evde alı koyması mümkündür” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile