Kitap dostlarının kendi aralarında kurbana dair yaptıkları değerlendirmelerde farklı görüşler gündeme geldi.
Üniversite Kitabevi ve Birey Yayınları kurucusu Mahmut Balcı'nın yönettiği söyleşiye Mustafa Dikmen;Abdülkadir Öğüdüm ve Mustafa Uğurlu görüşleriyle katkıda bulundu.
"Geleneksel olarak devam eden bu söyleşilerin zaman zaman bu mekanı aştığını, zaman zaman da kendi aramızda konuşmak suretiyle devamını arzuluyoruz' diyen Mahmut Balcı söyleşiye Erzurumlu Avlarlı Mehmet Lütfi Hazretlerinin bayramla ilgili "Can bula cananını bayram ola bayram ola şiirini okuyarak başladı.
İlahiyat öğrencisi Mustafa Dikmen Ali Şeraiti'den hareketle kurban meselesini ele aldı. Dikmen, "Ali şeraiti 'İbrahim'in İsmail'i sevdiği kadar sevdiğin bir şey olmalı. Eğer Allah'a yaklaşmak istiyorsan İsmail'i Mina'da kurban et. Sadece kurban olsun diye koç kurban etmek kasaplıktır. Ali Şeraiti adaleti gözetmenin söz konusu olduğu zaman kurbanın amacına ulaştığını söyler. Kurban kesmenin sadece kasap olarak kurban kesmekten öte Allah'ın "Melik ve Rab" sıfatlarını gözeterek kurban kesmek olduğunu söyler" dedi.
Edebiyatçı Mustafa ise Uğurlu kurbanın Manevi yönünü ön plana çıkarmak adına maddi yönünün ihmal edildiğini söyledi.
Söyleşinin son bölümünde ise Mahmut Balcı sırasıyla dinleyicilerin kurbanla ilgili düşüncelerini aldı.
Farklı düşüncelerin dile getirildiği son bölüm oldukça ilgi topladı.
Mahmut Balcı "Kurbanın maddi boyutunu göz önüne alırken, manevi boyutunun da gözden kaçırılmamalı. Kurbanda esas olan daha büyük kurban kesmek değil samimiyet ve teslimiyettir. Son zamanlarda kurban kesimlerinin daha temiz şekilde kesilmesi sevindirici bir gelişmedir. Kurbanların İslam'ın güler yüzünü, estetik yönünü kavradığımız ve medeni boyutunu yaşadığımız zaman kurbanla ilgili tartışmaların da azalacağını düşünüyorum" dedi.
Kurbanda Esas Olan Büyük Kurban Kesmek Değil Samimiyettir
Üniversite Kitabevinin geleneksel bayram söyleşisinde Kurbanın Çağrıştırdıkları' konusu ele alındı.