Kurbanlıklar bulaşıcı hastalık kontrolünden geçiriliyor

Nevşehir Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlı veteriner hekimler, kurban pazarında satışa sunulan hayvanları bulaşıcı hastalık taşıma riskine karşı sürekli kon

Nevşehir Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlı veteriner hekimler, kurban pazarında satışa sunulan hayvanları bulaşıcı hastalık taşıma riskine karşı sürekli kontrol altında tutuyor.

İl Tarım Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, kontrollerde il dışından getirilen hayvanlar için 'Veteriner Sağlık Raporu' arandığı, merkez ilçe köylerinden getirilen hayvanlar için ise menşei şahadetnamesi kontrolleri yapıldığı belirtildi.

Kurbanlık hayvan kesimleri, merkeze bağlı Çat kasabası yolundaki Nevşehir Ticaret Borsası'na ait et kombinası ve Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen kesim yerlerinde yapılabilecek. Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen kesim yerlerinde kesim sonrası muayene için görevli veteriner hekim bulundurulacak.

Kurbanlık hayvanlar, kasaplar ve eğitim görmüş ehil kişilerce hayvanların yaralanma ve gereksiz yere acı ve ıstırap çekmeyecekleri şekilde usulüne uygun olarak kesilecek.

Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun belirlediği kesim yerlerinin dışında köylerde kesilecek kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının toplanarak TURKVET (internet) veri tabanı adresinden düşümlerinin sağlanabilmesi için 24 Kasım 2010 tarihine kadar il ve ilçe tarım müdürlüklerine teslim edilmeleri gerekiyor.

Nevşehir İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, "Kurbanlık hayvanların derileri mutlaka usulüne uygun ve deriye zarar vermeyecek şekilde yüzülmeli, mümkünse tuzlanmalı. Kendine ait arazi ve bahçelerde kurban kesenler kesim sonrası oluşan kan, iç organ vb. diğer artıkları açtıkları çukurlara doldurarak üzerini kireçleyip kapatmalı. Hastalıklı sakatatlar kesinlikle açıkta bırakılmamalı, kedi ve köpek gibi hayvanların yemesine mani olunmalı." uyarılarında da bulundu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile