Kürdistan Yurtseverler Birliği Milletvekillerinden Sükunet Mesajı

Irak Parlamentosundaki KYB Grup Başkanı Talabani: ''Kerkük gerek Irak ve gerekse IKBY hükumeti tarafından göz ardı edilerek hiç bir hakkı verilmemiştir'' ''DEAŞ kontrolündeki Havice ilçesi kısa zaman içinde kurtarılmalı ve bölge terörist unsurlardan temizlenmeli'' 'Kentteki Türkmen ve Araplarla görüşmelerimiz var'.

KERKÜK ( AA ) - Irak'ın Kerkük kentini ziyaret eden Irak Parlamentosundaki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) grubu, yerel hükumet yetkilileri ile yaptıkları görüşmenin ardından düzenledikleri basın toplantısında kentteki son gelişmelere ilişkin sükunet çağrısında bulundukları belirtildi.

Parlamentodaki KYB grup başkanı Ala Talabani basına yaptığı açıklamada, ''Enfal olayları,Türkmen ve Kürtlere yönelik Araplaştırma politikasının uygulandığı Kerkük bugün 750 bin göçmene ev sahipliği yapıyor. Bundan dolayı Kerkük bu kargaşa ve sıkıntıyı hakketmiyor.'' ifadesini kullandı.

- ''Kerkük her iki hükumet tarafından göz ardı edilmiştir'

Kerkük'ün gerek Bağdat ve gerekse Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından ihmal edildiğini belirten Talabani, ''Kerkük gerek Irak ve gerekse IKBY hükumeti tarafından göz ardı edilerek hiç bir hakkı verilmemiştir. Kerkük'ün yer altı zenginlikleri her iki hükumet arasında paylaştırıldı. Kerküklüler bu haklardan mahrum bırakıldı ve yıllık bütçeden ödenmesi gereken payı yıllardır alamıyor. Anayasaya göre en kısa zamanda yerel seçimler yapılmalı. DEAŞ kontrolündeki Havice ilçesi kısa zaman içinde kurtarılmalı ve bölge terörist unsurlardan temizlenmelidir.'' dedi.

- ''Kerkük'te emrivaki durumun olmaması gerekir'

Kerkük'te emrivaki durumun olmaması gerektiğini belirten Talabani, ''Kerkük göz ardı ediliyor, anayasanın uygulanmasına izin verilmiyor, seçimler yapılmıyor. Artık Kerküklüler anayasayı kendileri uygulayacak. Ancak bu bir emrivaki durum oluşturarak olmamalı ve tüm taraflarla mutabık kalınarak gerçekleşmeli.''

- ''Kentteki Türkmen ve Araplarla görüşmelerimiz var''

Kentteki Türkmen ve Araplarla birçok konuda ortak noktalarının olduğunu belirten Talabani şunları kaydetti:

''Kentteki Türkmen ve Araplarla görüşmelerimiz var. Bazı konularda anlaşmazlığımız olsa da Türkmenlerin devrik yönetim döneminde ellerinden alınan arazilerinin geri alınmasında hem fikiriz. Son gelişmelerde farkı kutuplarda görünebiliriz ama kente hizmet etmek anlamında birlikteyiz.'' ifadesini kullandı.

- Kerkük'ün statüsü

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmesiyle kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı.

2005 yılında yazılan Irak Anayasası'nın 140. maddesine göre, Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar sebebiyle bu madde henüz uygulanamadı.

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren KYB, Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak Kerkük'ün özel statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile