Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Grubu tarafından düzenlenen konferansta, kutuplardaki değişikliklerin siyasi, ekonomik, hukuksal sonuçları ve Türkiye'nin rolü konuşuldu.
Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü, konferans öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kanada, Amerika, Rusya, Norveç, İzlanda, Danimarka ve Finlandiya'nın 'Arktika ülkeleri' olarak adlandırıldığı belirtti.
Arktika ülkelerinin bir araya geldiğini ve Arktika Konseyi adında bölgesel bir kuruluş oluşturduklarını ifade eden Gümrükçü, bu 8 ülkenin bölge hakkında konuşup, anlaştığını, kendi ulusal çıkarlarına göre çözüm üretmeye çalıştıklarını kaydetti.
Çin, Hindistan, Güney Kore, Almanya, Fransa, İngiltere'nin de ise bu konseye gözlemci ülke olarak katılmak istediğini dile getiren Gümrükçü, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin de bu gözlemci ülkeler arasındaki yerini alması gerekiyor. Türkiye'nin önemli çıkarları var. Rusya'nın bu bölgede bin 200 kilometre uzunluğunda sahili var. Türkiye'nin Arktika bölgesindeki, inşaat sektöründe, gemi yapımında, tekstil alanında yerini alması lazım. Dünyadaki petrolün yüzde 13'ü bu bölgede. Arktika Türkiye'nin 40 katı büyüklüğünde ve 28 milyon metrekarelik bir alandan oluşuyor. 'Bizim burada ne işimiz var' diye düşünenler için buranın önemini daha iyi anlatma çabası içerisindeyiz. Çünkü tüm kara parçalarında bir değişim yaşanacak. Kuzey Buz Denizi geleceğin Akdeniz'i olacak."
'Küresel Bakışla Kutup Çağı' Konferansı
Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde, "Küresel Bakışla Kutup Çağı" konulu konferans düzenlendi.