Bilim Yolu Eğitim, Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Küresel Değişimin Yönü: Kaos mu- Adalet mi-'' adlı sempozyumun açılışında konuşan Tüymebayev, iki ülke arasındaki ilişkiler sıklaşmadıkça, ticari ve ekonomik ilişkilerin de gelişemeyeceğini belirterek, Türk iş adamlarının ve bilim adamlarının Kazakistan'a daha çok ziyaret yapmaları gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada hızla gelişen bir ülke olduğuna işaret eden Tüymebayev, Ortadoğu ülkelerinin sorunlarını çözmede etkisini göstermeye devam edeceğini söyledi.
Tüymebayev, şunları kaydetti:
''Dilimizin ortaklığı bizleri daha da yakınlaştırmaktadır. Bağımsızlığımızı ilk olarak tanıyan ülke olan Türkiye'ye biz ayrı bir sevgi beslemekteyiz. Son yıllarda Türkiye ekonomisi en hızlı büyüyen, dünyanın 16'ncı, Avrupa'nın 6'ncı sırasına gelerek sanayisi hızla gelişen bir ülkeye dönüştü. Türkiye, bölgesinde önemli bir yere sahip ve söz sahibi bir ülke oldu. Ortadoğu'da İran, Afganistan, ve Kafkasya'daki sorunların çözümünde de Türkiye'nin etkisini göstermeye devam edeceği muhakkaktır. Türkiye'nin başarıları kardeş ülke olarak bizleri sevindirmektedir.''
Malatya'nın iki önemli devlet ve siyaset adamı olan Cumhurbaşkanı yetiştirdiğine dikkati çeken Tüymebayev, sempozyumun da Mart ayında olmasının kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Türkiye ile diplomatik ilişki konusunda imzanın 1992 yılı Mart ayında atıldığını anlatan Tüymebayev, iki ülkenin ilişkilerinin 20. yılını kutladıklarını ifade etti.
İki ülke arasındaki ziyaretlerin önemine işaret eden Tüymebayev, ''20 sene geçti ama konuştuğumda sayın Belediye Başkanı ve Valimizin Kazakistan'a gelmediğini öğrendim. Bu vesileyle iş adamlarımızı ve bilim adamlarımızı davet ediyoruz. İlişkilerimiz sık sık olmayınca ticari ekonomik ilişkilerimiz gelişmeyecektir. Ondan dolayı gezelim, görelim, sevelim, sevilelim. Allah'ınıza kurban'' ifadelerini kullandı.
BİLSAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer de 21. yüzyılın iddia edildiği gibi barışçıl, özgürlükçü ve sivil bir yüzyıl olmadığını ifade ederek, ''Küreselleşme denilen bu süreçte, sayısız hastalığa çare bulunmuş, insanların yaşam süresi uzamış, başta iletişim ve ulaşım olmak üzere bilim ve teknoloji alanında meydana gelen gelişmeler insanoğlunun hayatını alabildiğine kolaylaştırmıştır'' dedi.
Tüymebayev, getirdiği yayınları ve plaketi BİLSAM Başkanı İbrahim Gezer'e takdim etti. Konuşmaların ardından ''Küresel Değişim ve Türkiye'' ve ''İnsan Hakları Sivil Toplum ve Demokratikleşme'' konulu oturumlar gerçekleştirildi.
Bu arada, sempozyumun açılış töreni öncesinde, Kongre ve Kültür Merkezi'nde ''Kazakistan Sergisi'' açıldı .
''Küresel Değişimin Yönü Açıklaması
Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Türkiye'nin, Ortadoğu'da, İran, Afganistan, ve Kafkasya'daki sorunların çözümünde etkisini göstermeye devam edeceğini söyledi.