Küresel Dogrudan Yabanci Yatirimlar Ilk Yarida Yüzde 78 Artti

UNCTAD tarafindan hazirlanan 'Yatirim Egilimleri Monitörü' raporunda, küresel dogrudan yabanci yatirimlarin yilin ilk yarisinda 852 milyar dolara yükseldigi belirtildi.

Birlesmis Milletler Ticaret ve Kalkinma Konferansi (UNCTAD), bu yilin ilk yarisinda küresel dogrudan yabanci yatirimlarin 2020'nin ayni dönemine göre yüzde 78 arttigini duyurdu.

UNCTAD tarafindan hazirlanan "Yatirim Egilimleri Monitörü" raporu yayimlandi. Rapora göre, yilin ilk yarisinda 2020'nin ayni dönemine kiyasla küresel dogrudan yabanci yatirimlarin yüzde 78 artarak 852 milyar dolara yükseldigi kaydedildi.

Raporda, yilin ilk yarisinda söz konusu yatirimlarin beklenenden daha güçlü bir toparlanma ivmesi gösterdigine vurgu yapilarak, “Yilin ocak-haziran dönemindeki artis, 2020'de Kovid-19 salgininin sebep oldugu kaybin yüzde 70'inden fazlasini telafi etti.” ifadesine yer verildi.

Yilin ilk yarisinda 2020'nin ayni dönemine göre, dogrudan yabanci yatirimlarin, gelismis ekonomilerde yüzde 193 artisla 424 milyar dolara, gelisen ekonomilerinde ise yüzde 28 artisla 427 milyar dolar seviyesine yükseldigi bildirildi.

Gelisen ekonomiler içerisinde Asya’da (Dogu ve Güney Dogu Asya) dogrudan yabanci yatirimlarin yüzde 25 artmasi dikkati çekti.

Bu yil için küresel dogrudan yatirimlarin görünümünün önceki tahminlerden daha iyi olduguna yer verilen raporda, Kovid-19 salgininin süresi, asilarin ve altyapi tesviklerinin uygulanma hizinin önemli belirsizlik faktörleri oldugu belirtildi.

UNCTAD raporunda, is gücü ve tedarik zinciri darbogazlari, enerji fiyatlari ve enflasyonist baskilar gibi diger önemli risk faktörlerinin de bu yil dogrudan yatirimlari etkileyecegi ifade edildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile