Küresel Endüstri Sendikasından Soma'ya Taziye Ziyareti

Küresel Endüstri Sendikasından Soma'ya Taziye Ziyareti

Dünya çapında 142 ülkede madencilik, enerji ve imalat sanayisinde çalışan 50 milyon kişiyi temsil eden, işçi örgütlerinin üyesi bulunduğu Küresel Endüstri Sendikasının (IndustriALL Global Union) yönetim kurulu üyeleri Soma'yı ziyaret etti.


IndustriAll Endüstri Sendikası Yönetim Kurulu üyeleri, Soma'daki maden ocaklarında örgütlü Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi'ni ziyaret ederek, maden faciasında yaşamını yitiren işçiler için taziyelerini iletti.

Ziyaretlerine Ankara’da Maden İş Sendikası Genel Merkezi’ni ziyaret ederek başlayan Küresel ve Avrupa Sendikaları yönetim kurulu üyeleri burada Enerji Bakanlığı, TBMM Soma Araştırma Komisyonu ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ziyaretleri yaptı sonra facianın merkezi Soma'ya gelen heyet ilk olarak Maden İş Sendikası’nı ziyaret etti. Burada Ege Bölgesi Şube Başkanı Ali Gökmen ve Genel Merkez Yöneticisi Vedat Ünal ile bir araya geldi.

Heyet adına açıklama yapan Avustralya Maden ve Enerji Sendikası Genel Başkanı Andrew Vickers, Soma'daki maden faciasının acısını dünyadaki madencilerin en derinden hissettiğini ifade ederek, "Madenciler arasındaki dayanışma ruhu dünyada yaygındır. Dünyadaki tüm madenciler olarak buradaki kazayı duyduğumuzda hepimiz büyük bir şoka girdik, büyük bir üzüntü yaşadık" dedi.

Küresel ve Avrupa Sendikaları Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, Soma'da bu olay gerçekleştiğinde gerçekten büyük üzüntü duyduklarını belirterek şunları söyledi: "Aynı zamanda çok büyük kızgınlık duyduk. Çünkü Türkiye'deki maden sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uzun zamandan beri bizler açısından alarm verici nitelikteydi. Türkiye çok büyük bir maden ülkesi değil. Özellikle yaptığı üretim bakımından ilk sıralarda yer almıyor. Ama özellikle ölümcül kazalar, yaralanmalar, iş görememezlikler, meslek hastalıkları bakımından istatistikler Türkiye'yi çok ön plana çıkarıyor. Bu konuyla ilgili yıllardır Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden gerekli önlemleri almasını özellikle istedik, talep etmeye devam ettik. Bu talebimizde Türkiye Maden İşçileri Sendikası her zaman ön sırada yer aldı."

"TÜRKİYE'DE MADENCİLİK SEKTÖRÜNÜN EKONOMİK İŞLETMEDEKİ MODELİ SON DERECE SAĞLIKSIZ"
Türkiye'deki madencilik sektörünün ekonomik işletmedeki modelinin son derece sağlıksız olduğunu kaydeden Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle son yıllarda geliştirilen özelleştirme, taşeronlaştırma, rödovans, alt işveren uygulamaları ile birlikte özellikle tüm kamuya tüm millete ait olması gereken madencilikten yaratılan değer yatırımcılara önemli ölçüde transfer ediliyor. Bunu çalışma koşulları, ücretleri düşürerek ve en kötüsü işçilerin hayatları üzerinden gerçekleştiriyorlar. Böyle bir modeli biz kabul etmiyoruz ve reddediyoruz. Bunun kesinlikle değiştirilmesini istiyoruz. Dolayısıyla sistemin temelinde olan bu aksaklığın düzeltilmesi gerek. Bunu dün görüştüğümüz TBMM'deki komisyona, parlamenterlere ifade ettik."

ACİL YASAYA İHTİYAÇ VAR
Türkiye'nin madenlerdeki iş sağlığı ve güvenliği konusunda tutarlı ve bütünlüklü ulusal bir madencilik politikasına ve bunu destekleyen madencilik yasalarına ihtiyacı olduğunu belirten Özkan, sözlerine şöyle devam etti: "Bunun için özellikle Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 176 sayılı sözleşmesini bir an önce onaylamasını ve hayata geçirmesini talep ettik. Bu sözleşme tabi ki bütün problemleri çözecek değil, ancak bize önleyici bir iş sağlığı ve güvenliği kültürü ortamı yaratması açısından önemli bir altyapı hazırlıyor. Hükümet yetkilileri ve parlamento ile yaptığımız görüşmelerde diğer ülkelerdeki deneyimlerimiz bize gösterdi ki işçilerin ve bunların temsilcileri olan sendikaların iş sağlığı güvenliği politikalarının oluşturulması yerleştirilmesi ve hayata geçirilmesinde en önemli anahtar rolü olduğunu ifade ettik."

HER KAZA ÖNLENEBİLİR
Küresel ve Avrupa sendikalarının uluslararası madencilik alanında önemli bir yerleri olduğunu kaydeden Kemal Özkan, şöyle konuştu: "Madencilikte her kaza önlenebilir. Yeter ki hukuki ve gerekli altyapıyı hayata geçirebilelim. Uluslararası madencilik literatüründe hükümetlerin ve işverenlerin sorumlulukları işçilerin de hakları vardır. Dolayısıyla biz burada hem hükümetleri hem de işverenleri sorumluluklarını uluslararası norm ve gerçek ciddiyet içerisinde hayata geçirmelerini talep ediyoruz."

İHMALDEN ÖTE ÖNEMLİ BİR KASIT VAR
Soma faciasına yönelik konuşan Özkan, konunun yargıda olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu alanda Türkiye Cumhuriyeti yargısının gerçek sorumluların bulunması ve yargılanması konusunda üzerine düşeni yapmasını bir an an önce beklemekteyiz."

ZİYARETE KİMLER YER ALDI
IG BCE Alman Maden Enerji ve Kimya Sendikası Küreselleşme ve Avrupa Müdürü Michael Mcrsmann, IndustriAll Küresel Sendikası Başkanı ve CFMEU Avustralya Maden ve Enerji Sendikası Genel Sekreteri Andrcw Vickers, USW Kanada Birleşik Çelik İşçileri Sendikası Stratejik Kampanyalar Başkanı Joe Drexler, NUM Güney Afrika Birleşik Maden İşçileri Sendikası İşçi Sağlığı ve Güvenliği Ulusal Sekreteri Erick Gcilirshana, Mariha Liale (Ms), NUM, Güney Afrika Birleşik Maden İşçileri Sendikası İşçi Sağlığı ve Güvenliği Hukuk Başkanı, Rusya ROSUGLEPROF Maden İşçileri Sendikası Başkanı Ivan Mokhnachuk, Rusya ROSUGLEPROI Maden İşçileri Sendikası Uluslararası İlişkiler Sekreteri Katcrina Mizina (Ms)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile