Küresel Göç Ve Kalkınma Forumu

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, “Göçmenler ülkeler arasında daha yakın ilişkiler kurulmasını sağlayacak unsurlardır fakat bu potansiyel ancak ve ancak ortaklıkların güçlendirilmesi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasıyla mümkün olur” dedi.

Küresel Göç ve Kalkınma Forumu 8. Zirve Toplantısı'nın kapanışında konuşan Koru, göç konusunun en hassas döneminin yaşandığını ve Türkiye’nin dünyada yaşanan göçmen krizinden etkilenen ülkelerden olduğunu söyledi. Türkiye’nin güvenli liman arayan insanlara kapısını açtığını ve ülkelerinden ayrılarak gelen 2 milyon Suriyeliyi misafir ettiğini dile getiren Koru, büyük bir trajedi yaşandığını vurguladı.

Göçmenlik meselesinin aslında pozitif bir unsur olduğunu anlatan Koru, şöyle konuştu:

"Sığınmacıların ayrıldıkları ülkelere de bulundukları ülkelere de büyük katkıları olacaktır. Göçmenler, ülkeler arasında daha yakın ilişkiler kurulmasını sağlayacak unsurlardır fakat bu potansiyel ancak ve ancak ortaklıkların güçlendirilmesi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasıyla mümkün olur. Tek bir ülke bunu tek başına sürdüremez. Sivil toplum, özel sektör, devlet ve göçmenlerin bir arada çalışması gerekiyor. Uluslararası göçmenlikte aileler için daha güvenli bir ortamın yaratılması gerekiyor. Savaştan dolayı, ekonomik nedenlerle veya doğal afetler yüzünden evlerinden ayrılmak zorunda olan kişileri bir arada tutmak zorundayız."

Göçmenlerin iyi bir şekilde entegre edilmesi ve haklarının korunması gerektiğini ifade eden Koru, Küresel Göç ve Kalkınma Forumu’nun göstergeleri geliştirip, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak maksadıyla etkin bir şekilde çalışıp bunların uygulanmasını takip etmek zorunda olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin 2015’te zorunlu göç bağlamında çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Naci Koru, mültecileri güvence altına almak ve sorumlulukları paylaşmak gerektiğini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile