Küresel Isinma Ile Bazi Bitki Ve Hayvan Türleri Yok Olma Tehlikesinde

Küresel Isinma Ile Bazi Bitki Ve Hayvan Türleri Yok Olma Tehlikesinde

Batman Üniversitesi Sason Meslek Yüksek okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümünden Dr. Ögretim Üyesi Ibrahim Selçuk Kuru, son günlerde sikça gündeme gelen ari ölümleri ve erken çiçek açan bitki türlerinin küresel isinmadan kaynaklandigini aktararak, tedbir alinmadigi takdirde birçok bitki ve hayvan türünün yok olmakla karsi karsiya kalabilecegine dikkat çekti.

Yapilan arastirmalarda küresel isinmanin normalinin üzerine 2 derece artmasi durumunda mevcut bitki türünde yüzde 18, hayvan türünde ise yüzde 22’lere varan kayiplarin yasanabilecegini ifade eden Dr. Ögretim Üyesi Ibrahim Selçuk Kuru, “Son yillarda siklikla gündeme gelen küresel isinma bu yilda etkisini göstermistir. Atmosferden gelen günes isinlari normalde yer küre tarafindan bir kismi emildikten sonra diger kismini tekrar atmosfere geri gönderir. Ancak, artan sera gazlari adini verdigimiz metan, karbondioksit ve su buhari gibi gazlar gelen bu günes isinlarini emdigi için her geçen yil küresel isinmada artis oldugunu görüyoruz" dedi.



"Son yapilan arastirmalarda 1882’den bu yana 0,6 derecelik sicaklik artisi oldugu tespit edildi

Son yapilan arastirmalarda 1882’den bu yana 0,6 derecelik sicaklik artisi oldugu tespit edildigini aktaran Kuru, "Bu sicaklik artisinin 2 dereceyi bulmasi durumunda su anda mevcut bulunan bitki çesitliliginin yüzde 18’inin ve mevcut memelilerinin de yüzde 22’sini kaybetme riski ile karsi karsiya kalinacaktir. Küresel isinmanin etkisi neticesinde yagis düzensizligi, firtinalar, rüzgarlara yola açmakta ve en fazla biyolojik çesitligine zarar verecektir. Beli bir alanda yasayan canlilarin yasamlarini sürdürebilmeleri için birbirlerine ihtiyaç duymaktadir" diye konustu.



"Erken açan çiçekler ve havanin sicakligina aldanan bal arisi kovanindan çikar ve tekrar kovanina geri dönemeyecektir"

"Bu yil kis mevsiminde sicakligin yüksek olmasi nedeniyle bazi bitkiler erken çiçek açmaktadir" diyen Kuru, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu bitkilerin erken çiçek açmasi akabinde don gelmesi durumunda meyve haline gelmesinin önüne geçecektir. Bu durum çiftçilerimizin ekonomik zarar görmesine ve bu bitki türlerinin yok olmasina neden olacaktir. Birde bunu sadece bitkiler üzerinde düsünmemek lazim. Bu durum hayvanlari da etkileyecektir. Açan çiçekler ve bitkilerden beslenen bir çok hayvan türü de bu durumdan olumsuz olarak etkilenecektir. Ari ölümlerine ve küçük boyutlarda bulunan böceklerine ölümlerine de yol açacaktir. Erken açan çiçekler ve havanin sicakligina aldanan bal arisi kovanindan çikar ve tekrar kovanina geri dönemeyecektir. Bu durumda arilari yok olmakla karsi karsiya birakabilir.”

“Küresel isinmanin önüne geçmek için herkes bir seyler yapabilir”

Alinacak bir takim basit önlemler sayesinde küresel isinmanin önüne geçilebilecegini ifade eden Kuru, “Alinacak bazi tedbirler sayesinde küresel isinmanin önüne geçmek mümkündür. Neler yapilabilir konusunda uzun bir liste olusturulabilir ancak, günümüzde ilk basta saydigim sera gazlarini olusturan karbondioksit, metan ve benzeri gazlarin artmasinin önüne geçmek için çaba sarf edilmelidir. Bu gazlarin olusumuna yola açan fosil yakitlarini minimize ederek küresel isinmayi azaltabiliriz" seklinde konustu.

Devlet idarecileri tarafindan alinan tedbirlerin yani sira insanlarinda bireysel olarak alabilecegi tedbirler oldugunu kaydeden Dr. Kuru, "Örnegin, kisa mesafelerde araçla yolculuk yerine yürümeyi tercih edebilir, toplu tasima araçlarini tercih edilebiliriz. Evlerimizde kömür kullanimi, dogal gaz kullanimini en aza indire bilmek için isi yalitimini kullanabiliriz. Yine evlerimizde eski ampuller yerine yeni led ampulleri kullanarak enerjiyi azaltabiliriz. Bireysel olarak alinacak tedbirler sayesinde çevreye salinan karbondioksit ve benzeri gazlarin önüne geçebilir ve gelecegimize bir katki saglamis oluruz” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile