Küresel LNG Talebi 265 Milyon Tona Ulaştı

Dünya genelinde geçen yıl LNG'ye olan talep, 265 milyon tonla, yaklaşık 500 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek seviyeye geldi Çin ve Hindistan, LNG ithalatlarını toplamda 11,9 milyon ton artırarak 2016 yılının en hızlı büyüyen pazarları oldu.

Küresel sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) talebi 2016'da 265 milyon tonla, yaklaşık 500 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek seviyeye ulaştı.

Shell tarafından ilk kez yayımlanan Küresel LNG Görünümü raporuna göre, Asya ve Orta Doğu’da beklentilerin üzerinde artan LNG talebi, Avustralya’daki üretim artışını dengeledi. Böylece 2016 yılında, arz ve talep açısından dengeli bir LNG piyasası oluştu.

Geçen yıl, dünyada LNG talebi, yaklaşık 500 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek seviyeye geldi. LNG piyasasına 2016 yılında ihracatçı olarak katılan Kolombiya, Mısır, Jameika, Ürdün, Pakistan ve Polonya, toplam küresel LNG talebini 265 milyon tona yükseltti.

Rapora göre, küresel LNG talebi, 2015-2030 yılları arasında, her yıl yüzde 4-5 oranında artacak. Bu, LNG'ye talebin, doğalgaza talepten iki kat daha hızlı artması anlamına geliyor.

- Çin ve Hindistan başı çekiyor

LNG talebindeki artışı hızlandıracak ülkelerin başında Çin ve Hindistan geliyor. Çin ve Hindistan, geçen yıl LNG ithalatlarını toplamda 11,9 milyon ton artırarak 2016'nın en hızlı büyüyen pazarları oldu. Bu büyüme sayesinde, 2016’da Çin LNG ithalatını 27 milyon tona, Hindistan ise 20 milyon tona yükseltti.

Geçen yıl, dünyada LNG ihracatının büyük bölümünü ise Avustralya gerçekleştirdi. Avustralya ihracatını önceki yıla göre 15 milyon ton artırarak 44,3 milyon tona çıkardı.

Rapora göre, LNG endüstrisi, ortaya çıkan talebi karşılamak için esneklik kazanırken, üretimi artırmaya yönelik yeni yatırımlar ise azalıyor. 2020’den itibaren büyük bölümü Asya kaynaklı talep artışını karşılamak için endüstrinin yeni yatırıma ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor.

Gelecek dönemde LNG fiyatlarının da arz ve talep dinamikleri, yeni tesislerin yatırım maliyetleri ve petrol fiyatları gibi etkenlere bağlı olarak belirlenmeye devam edeceği öngörülüyor.

Küresel LNG tüketimi 2015 yılında 250 milyon ton civarında gerçekleşmişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile