Küresel Piyasalarda "Kur Savaşları" Sesleri Yükseliyor

Küresel piyasalarda dolar/yen paritesinin 2009 yılından bu yana ilk kez 100 psikolojik direncini aşmasıyla "kur savaşları" gündemde tekrar en üst sıraya yükseldi.

Japonya'da hükümet ve Merkez Bankasının parasal genişleme ve ekonomik aktiviteyi hareketlendirmek için attığı adımlarla yen, dolar karşısında değer kaybetmeye devam etti ve dolar/yen paritesi 2009 yılından bu yana ilk kez analistlerin psikolojik direnç olarak nitelendirdikleri 100 seviyesinin üzerine çıkarak en yüksek 101,2'yi gördü.

ABD'de açıklanan haftalık işsizlik başvuruları verisinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından küresel piyasalarda doların güçlenmesiyle avro/dolar paritesi de düşüşe geçerek 1,3178'den 1,3010 seviyesine kadar geriledi. Dow Jones endeksi ise işsizlik başvurusunun pozitif etkisine rağmen doların değerlenmesi ve kar satışlarının etkisiyle günü düşüşle tamamladı. Dow Jones endeksi günü yüzde 0,15 oranında değer kaybıyla, S&P 500 endeksi ise yüzde 0,37 gerileyerek 1.627 puandan kapandı.

Avrupa tarafında da İngiltere Merkez Bankasının faizleri değiştirmemesi ve açıklanan sanayi üretimi verisinin beklentileri aşması nedeniyle Londra borsası günü yükselişle bitirdi. Almanya'da DAX endeksi kapanış rekorunu geliştirmeye devam etti, dün tarihinin en yüksek kapanış rekorunu yüzde 0,16 geliştirerek 8.263 puana taşıdı.

Yurt içinde ise dün gün içi gördüğü en yüksek seviye rekorunu 91.371,70 puana taşıyan BIST 100 endeksinde, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın konuşmasıyla faizlerin daha da düşebileceği beklentisinin artmasına rağmen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in açıklamaları kar satışlarını tetikledi. Endeks günü önceki kapanışa göre yüzde 1,01 oranında değer kaybıyla analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 89.900 puanın hemen üzerinde tamamladı.

Analistler, Moody's açıklamalarının borsaya etkisinin yüksek olmasının en önemli sebebinin, bazı yayın organları tarafından S&P'ye ait "yeni değerlendirmenin 2013 yılı sonuna doğru yapılabileceği" söyleminin sanki Moody's tarafından dile getirilmiş gibi geçilmesi olduğunu belirtiyor. Moody's'in açıklamalarında piyasaların algısını ve beklentisini değiştirecek her hangi bir farklı söylem olmadığını ifade eden analistler, Moody's'e yönelik "not artırımı" beklentisinin dün sabah olduğu yerde durduğunu kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, mart ayı dış ticaret endeksleri

11.00 İtalya, mart ayı sanayi üretimi

11.30 İngiltere, mart ayı dış ticaret verileri

16.30 ABD, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin konuşma yapması bekleniyor

21.00 ABD, nisan ayı Hazine dengesi

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile