Küresel Piyasalarda Yön Arayisi Devam Ediyor

Bugün piyasalarin yönü üzerinde; yurt içinde reel kesim güven endeksi, kapasite kullanim orani ve Merkez Bankasi Para Politikasi Kurulu toplanti özeti, yurt disinda ise Ingiltere Merkez Bankasi faiz karari, ABD'de büyüme ile kisisel tüketim harcamalari verilerinin belirleyici olmasi öngörülüyor.

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasi (Fed) yetkililerinin enflasyona dair çeliskili açiklamalari ve beklentilerin üzerinde gelen verilerle dalgali bir seyir izlenirken, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) Para Politikasi Kurulu (PPK) toplanti özeti, yurt disinda ise Ingiltere Merkez Bankasi faiz karari ve ABD'de büyüme basta olmak üzere yogun veri gündemi takip edilecek.

Geçen haftaki Fed toplantisinin ardindan sert düsen piyasalarda yön arayisinin devam ettigi, yeniden pozisyonlanma için belirsizliklerin sürmesinin fiyatlamalarin enflasyon endiseleri ile ekonomik toparlanmaya iliskin iyimserlik arasinda gidip gelmesine ve volatilitenin artmasina neden oldugu görülüyor.

Fed Baskani Jerome Powell'in Temsilciler Meclisi'nde yaptigi açiklamalarla yatisan enflasyon endiseleri dün yetkililerden gelen açiklamalar sonrasi yeniden ön plana çikarken, dünya genelinde açiklanan Satinalma Yöneticileri Endekslerinin (PMI) genel olarak beklentilerin üzerinde gelmesi de piyasalarda karisik seyri beraberinde getirdi.

Fed Atlanta Baskani Raphael Bostic, ABD'de yüksek enflasyon döneminin beklenenden daha uzun olabilecegini ve 2-3 ay yerine 6-9 ay sürebilecegini belirterek, "Tahminen bu yil büyümenin yüzde 7'nin üzerine çikmasi ve enflasyonun yüzde 2'lik hedefin oldukça üzerinde bulunmasi nedeniyle faiz oranlarinin 2022'nin sonlarinda yükselmesi gerektigini düsünüyorum." dedi.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman da yukari yönlü fiyat baskisinin tedarik sikintilarinin çözülmesiyle birlikte azalacagini, ancak bunun biraz zaman alabilecegini aktararak, durumu yakindan takip edecegini ve gerekirse öngörülerini degistirebilecegini söyledi.

Öte yandan dün Senato'da bütçe teklifi üzerine bir konusma yapan ABD Hazine Bakani Janet Yellen, enflasyonun yil sonuna kadar mevcut yüksek seviyelerinden daha düsük seviyelerde olmasi gerektigini, enflasyon beklentilerinin çipalanmadigina dair çok az kanit gördügünü kaydetti.

Makroekonomi tarafinda ise dün ABD'de imalat sanayi PMI, haziranda 62,6 ile beklentilerin üzerinde gelerek tüm zamanlarin en yüksek seviyesine ulasti. Hizmet sektörü PMI da 64,8'e gerilese de kritik esigin üzerinde kalarak gücünü korudu.

Bu gelismelerle dün New York borsasinda karisik bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,21 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,11 gerilerken, Nasdaq endeksi yüzde 0,13 artisla rekor kapanis gerçeklestirdi. Nasdaq'daki rekorda, elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nin, Çin'de günes enerjisi depolama özelligine sahip ilk sarj istasyonunu açtigini duyurmasinin ardindan hisselerinin yüzde 5,27 artmasi etkili oldu. Dolar endeksi iki günlük düsüsün ardindan dün 91,5 seviyelerinden 91,8'e yükselirken, bugün yatay hareket ediyor. ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri ise dün yüzde 1,50 seviyesini test etmesinin ardindan bugün yüzde 1,49 seviyesinde bulunuyor.

Avrupa tarafinda da dün Avro Bölgesi'nde açiklanan imalat ve hizmet sektörü PMI verileri beklentilerin üzerinde gelerek ekonomik toparlanmanin devamina isaret etti. Açiklanan verilerin enflasyonist kaygilari beslemesi ile pay piyasalarinda ise negatif bir seyir izlendi ve Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,22, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,15 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,91 geriledi. Avro/dolar paritesi iki günlük yükselisin ardindan dün düsüse geçerek günü 1,19 seviyelerinden kapatirken, bugün yatay hareket ediyor.

Asya borsalarinda da yeni günün karisik bir seyirle baslamasi dikkati çekiyor. Kapanisa yakin Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,2 düsüsle, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,4 artisla seyrederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yatay hareket ediyor.

Yurt içinde de dün güne yükselisle baslayan Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, gelen satislarla düsüse geçti ve günü de yüzde 0,53 azalisla 1.402,35 puandan tamamladi. Dolar/TL paritesi dün 8,5955 ile bir haftanin en düsük seviyesini görmesinin ardindan günü 8,64 seviyelerinden tamamlarken, bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,67 seviyelerinde bulunuyor.

Analistler, Fed yetkililerinin enflasyona dair açiklamalarinin çeliskili mesajlar içerdigini, diger taraftan büyümeyi destekleyen verilerin de enflasyonist baskilari besledigini belirterek, belirsizliklerin devam etmesiyle pay piyasalarinda yön arayisinin sürdügünü söyledi.

Bugün yurt içinde reel kesim güven endeksi, kapasite kullanim orani ve PPK toplanti özetinin, yurt disinda ise Ingiltere Merkez Bankasi faiz karari, ABD'de büyüme basta olmak üzere yogun veri gündeminin takip edilecegini bildiren analistler, yarin baslayacak Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi ile Fed üyelerinin açiklamalarinin da piyasalarin odak noktasinda bulunacagini ifade etti.

Analistler, teknik açidan BIST 100 endeksi için 1.400 puanin altindaki kapanislarda 1.370 puanin destek, 1.420 puanin ise direnç olarak izlenecegini kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, haziran ayi kapasite kullanim orani ve Reel Kesim Güven Endeksi

10.00 Türkiye, haziran ayi Sektörel Güven Endeksleri

11.00 Almanya, haziran ayi IFO Is Dünyasi Güven Endeksi

14.00 Türkiye, PPK toplanti özeti

14.00 Ingiltere Merkez Bankasi faiz karari

14.30 Türkiye, haftalik para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, 1. çeyrek büyüme ve kisisel tüketim harcamalari

15.30 ABD, mayis ayi dayanikli tüketim mal siparisleri

15.30 ABD, haftalik issizlik basvurulari
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile