'Küresel sağlık sistemi insani değil'

'Küresel sağlık sistemi insani değil'

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, küresel sağlık sisteminin yeterince insani ve adil olmadığını belirterek, "Bu konuda reforma ihtiyaç var." dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, küresel sağlık sisteminin yeterince insani ve adil olmadığını belirterek, 'Bu konuda reforma ihtiyaç var. ' dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Küresel Sağlık Diplomasisi Kursu, Ankara Bilkent Otel'de başladı. Toplantının açılışında konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, organizasyonun tüm dünya için büyük önem taşıdığını belirterek, 'Böyle salonlar, önemli uluslararası kararların alınması için temeller oluşturuyor. ' şeklinde konuştu. Konuşmasında küresel sağlık sisteminin sahip olması gereken evrensel değerleri sıralayan Bakan Akdağ:

'Sağlık yeryüzüne gelen her insanın hakkıdır. Meseleye böyle yaklaşırsak, sağlık diplomasisinin temellerini de doğru atmış oluruz. Dünyadaki tüm insanlar sağlığa hem fiziksel hem de parasal şartlar açısından ulaşabilmeli. Ülkeler arasında sağlık hizmetine erişim konusundaki eşitsizlikler azaltılmalı. Burada kaynaklar adaletli dağıtılmalı. ' diye konuştu. Recep Akdağ, mevcut uluslararası sistemin bu prensipleri ne kadar hayata geçirdiğinin sorgulanması gerektiğini söyledi.

İslam dinindeki zekat müessessine işaret eden Akdağ, 'Bu zenginlerin mallarının kırkta birini yoksulara vermesi. İşi dini bir gerekliğinin dışına çıkarak ifade etmek istiyorum. Varlıklı ülkeler kendi sağlıklarına harcadıkları paranın kırkta birini yoksul ülkelere harcamayı göze alsalar dünyada sağlık açısından sorunlu bir bölge kalmaz. ' ifadelerini kullandı.

Mevcut uluslararası sistemin yeterince insani ve adil olmadığını belirten Akdağ, bu konuda bir reforma ihtiyaç olduğunu kaydetti. Başta BM ve DSÖ olmak üzere tüm ülkelerin inisiyatif alması gerektiğini dile getiren Akdağ, 'Dünya Sağlık Örgütü, görevini layıkıyla yerine getiriyor ancak özellikle herhangi bir ülkede meydana gelen krize müdahale sırasında DSÖ'nün hem regüle edici rolü, hem koordinasyon hem de yardımların ulaştırılması açısından inisiyatifini artırması gerektiğine inanıyorum. Bu küresel diplomasi açısından herkesin işini kolaylaştıracaktır. ' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Gazze'ye tıbbi malzeme yardımında bulunmak istediğini, 24 saat içinde bu yardımların bölgeye ulaştırılabilecekken, DSÖ koordinatörünün de araya girmesi ile bir haftada yardımların zor ulaştırıldığını anlatan Akdağ, benzer durumun doğal afetlerde de yaşandığını aktardı. Akdağ, bu tür durumlarda uluslararası mekanizmanın süratle harekete geçmesini sağlayacak bir sistemin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Dünyada bazı bölgelerde ilaç ve tıbbi teknolojinin çok pahalı olduğuna da dikkat çeken Akdağ, bu durumu anlamının mümkün olmadığını söyleyerek, 'Sağlık diplomasisi sağlık hizmetlerinin daha ucuza mal edilmesi için de ortak bir platform oluşturabilir. ' diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile