Küresel Tasarım Kentleri Teşkilatı 2. Genel Kurulu

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Dönüşüm zor bir iştir, uzun soluklu, meşakkatli bir iştir. Uçan kuştan da biz destek istiyoruz, muhalefetten de biz destek bekliyoruz. Bu işi siyaset dışı, siyaset üstü yapmak istiyoruz" dedi.

Bayraktar, Ankara Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen Küresel Tasarım Kentleri Teşkilatı 2. Genel Kurulu'nda, nüfusu 7 milyarı aşan dünyanın alabildiğine globalleştiğini, büyük bir köy haline geldiğini söyledi.

Dünya nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasının şehirlerde yaşadığını, gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 90, Türkiye'de ise yüzde 77'lerde olduğunu anlatan Bayraktar, iletişim, ulaşım, teknolojide yaşanan gelişmelerin insanları ve dünyayı birbirine yaklaştırdığını dile getirdi.

Ekonomik bakımından da dünyanın bütünleştiğini belirten Bayraktar, "Ancak aşırı yoksul ve sefil insanları bu durumdan kurtarmadıkça dünya gerçek anlamda refah ve huzur bulamaz" ifadesini kullandı.

Dünyada şehircilikte önemli adımlar atıldığını, diğer taraftan da göçün getirdiği çarpık yapılaşmayla şehirlerin kuşatıldığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bunun çeşitli olguları var. Sosyalist ülkelerde şehirler devlet eliyle oluştuğu için meydanlar ve ulaşım, toplu taşıma alanları, Moskova metrosu gibi, çok ciddi manada düzenli gelişirken, diğer taraftan matbaayı, buharlı makineleri çok erken kullanmaya başlayan Avrupa ülkeleri de şehirleri düzenli hale getirebildi. Ama bizim gibi ortada, arada kalan ülkeler, Meksika, Brezilya, Tayland, Mısır, Pakistan, Hindistan, Türkiye gibi ülkeler ise maalesef, özellikle 1945-50 yıllarından sonra sanayileşmenin hızlı artması neticesinde düzensiz şehirleşmiştir. Bugün İstanbul başta olmak üzere Bursa, İzmir, Diyarbakır, Van gibi şehirlerimizi çarpık hale getirmiştir."

Ankara'da da çarpık yapılaşmanın bulunduğunu ancak şu anda dünyanın en güzel şehirleriyle yarışır hale geldiğini ifade eden Bayraktar, bundan 8-10 yıl önce devlet büyüklerinin, havaalanından Ankara'ya gelen yabancı misyon önderlerinin etraftaki gecekonduları görmemeleri için gayret sarf ettiklerini, şimdi ise protokol yolunun dünya çapında örnek gösterilecek proje olduğunu kaydetti.

-"Yeter ki şehircilik ayağı, halk ayağı olsun"

Dünyada doğal afetlerin arttığını, bunun için ciddi tedbirler alınması gerektiğini belirten Bayraktar, bu kapsamda kentsel dönüşüm kanunun Türkiye için çok güzel bir yol haritası olduğunu vurguladı.

Artık dünyada devletler kadar şehirlerin de yarıştığına işaret eden Bayraktar, her şehrin kendi özelliği, güzelliği, tarihi derinliğiyle, tabiat varlıklarıyla öne çıkmak, turizmden pay almak için ciddi gayret sarf ettiğini bildirdi.

Bunu hem uluslararası arenada hem de Türkiye'de yakalamak için şehirlerin marka değerini artırmak gerektiğini ifade eden Bayraktar, bu çerçevede şehirlerle ciddi dayanışma içinde olduklarını kaydetti.

Bakanlığın çalışmalarında siyaset yapmadığını vurgulayan Bayraktar, "Hangi belediye şehircilik, çevrecilik noktasında bir adım atıyorsa biz ona maddi bakımdan, yasa ve mevzuat bakımından destek veriyoruz. Ayrım gözetmeksizin. Yeter ki projenin şehircilik ayağı, halk ayağı olsun" diye konuştu.

-"Yılın sonuna kadar 200 bin konut rakamına ulaşacağız"

Türkiye'de 20 milyon konut stoğu bulunduğunu belirten Bayraktar, özellikle AK Parti iktidarından sonra Türkiye'de yapılan 5,5 milyon civarındaki konutun, göreceli olarak mimarlık, mühendislik hizmeti alan sağlam konutlar olduğunu söyledi.

Geriye kalan 15 milyon konutun gözden geçirilmesi gerektiğini bildiren Bayraktar, özellikle de fay hattı üzerinde bulunan 6.5 milyon konutun yenilenmesinin önemine işaret etti.

Türkiye'de geçen yıl 5 Ekim'de İstanbul Esenler'de kentsel dönüşümü başlattıklarını, daha sonra Gaziosmanpaşa'da ikinci, Bursa'da da üçüncü adımı attıklarını anlatan Bayraktar, şu anda 165 bin konut rakamına ulaştıklarını, yıl sonunda 200 bin, gelecek sene sonuna kadar da 400 bin konut rakamına ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

-"Artık rant laflarını falan pek yapmıyorlar"

Kentsel dönüşümün ilk iki yılında vatandaşları inandırmak, güvendirmek, razı etmek ve bu işin talebini yaratmak için ciddi gayret gösterdiklerini dile getiren Bayraktar, bu kapsamda Bakanlıkça verilen destekleri anlattı.

Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:

"Amacımız, vatandaşın gönüllülüğünü yakalayalım. Bunu istemeyen bazı vampirler de var. Maalesef siyaseten de iyi bir iş mi yapıyor, 'AK Parti yapıyorsa aman yapmasın.' Memleketin hayrına olan işe sen de destek ver, iş beraber yürüsün. Hepimizin oyu artsın, senin de oyun artsın. Sen daha iyisini yap, sen daha çok oy al. Yoksa, birisi hayırlı bir iş yapacak, ben onun bacağına çelme takayım, tekerine çomak sokayım, iş yapmasın, oyları düşsün. Olmaz öyle. Bu millet enayi değil. Bu millet gerçeği görüyor, bizim çalıştığımızı görüyor ve bizi destekliyor. Şimdi artık rant laflarını falan pek yapamıyorlar. Niye? Biz diyoruz ki vatandaş yapıyor, vatandaş evini yeniliyor. Vatandaşa kira veriyoruz, kira rantsa helali hoş olsun. Kredisine destek veriyoruz, harç almıyoruz. Vatandaş bu işi benimsedi. Türkiye'nin kesinlikle kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Dönüşüm zor bir iştir, uzun soluklu, meşakkatli bir iştir. Uçan kuştan da biz destek istiyoruz, muhalefetten de biz destek bekliyoruz. Bu işi siyaset dışı, siyaset üstü yapmak istiyoruz."

Bayraktar, kentsel dönüşümün aynı zamanda bir çevrecilik faaliyeti olduğunu, çocuklara iyi bir gelecek bırakma, ekonomiyi, inşaat sektörünü geliştirme anlamına geldiğini söyledi.

Kentsel dönüşüm konusunda desteği artırmak, halkın bu işe sahip çıkmasını sağlamak, engellemek isteyenleri elemine etme noktasında mesafe alınması gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Ataşehir'de eski, salaş evler yıkılıyor. Oradaki CHP'li bir belediye. Çalışıyor. Biz de destekliyoruz onu. Orada şimdi insanlar kavga ediyorlar, makinelerin üzerine atlıyorlar. Fakat insanımız 'Gerçekten bu faydalıdır, bu işin olması lazım' deyince, engellemek isteyenler başarıya ulaşmıyor. Türkiye'de bu bilinci yakaladık" dedi.

Türkiye'nin önündeki kulvarlardan en önemlisinin kentsel dönüşüm olduğunu belirten Bayraktar, "Kentsel dönüşümü dalga dalga yaygınlaştıracağız. Şehirlerimizin marka değerini artıracağız. Şehirlerimizi birbiriyle örtüşen, birbiriyle öpüşen, birbiriyle yarışan, birbirini destekleyen şehirler hale getirmek zorundayız" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin ortasında olması hasebiyle Ankara'nın büyük avantajları olduğunu ifade eden Bayraktar, "Atatürk hakikaten dahi bir insandı. Ankara'yı başkent yapmakla. İnşallah burada hızlı trenleri de yaptığımız takdirde Karadeniz'e ulaşım, Kayseri'ye, Konya'ya, Eskişehir'e ulaşım çok daha hızlanacak ve Türkiye'nin bütünlüğü artacak" diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bakınız dünyada Suriye ile ilgili bir olay oluyor. Dünya devletleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı ile görüşme ihtiyacı duyuyor. Diyor ki 'Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ile görüşmeden biz Ortadoğu'da adım atamayız. Bu 15 sene önce var mıydı? Bu dünyada ana aktör olmadır ve dünyada sulhu, barışı sağlamakta, kavga çıkarmamakta, savaş çıkarmamakta ana unsurdur. Bunun için kuvvetli olmak lazım, ekonominin kendi kendisine yetmesi lazım. Bunun da en önemli özelliklerinden bir tanesi düzenli şehirlerden geçer, kaynak israfı yapmayan, teknik altyapısı, ulaşımı düzenli ve dünyaya güzel fotoğraf veren şehirler, özelliği, güzelliği, derinliği olan şehirler."

-"Ankara, 55 kentsel dönüşüm projesiyle lider"

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de endüstriyel güç ve kentler arası rekabetin olanca hızıyla büyüdüğü bir dönemde insan ve doğal çevre arasında en güzel uyumu sağlayan tasarımın, tercih değil zorunluluk olduğunu söyledi.

Tasarımın, kentlerin ruhu ve karakterini korumak, yaşatmak için gerekli olduğuna işaret eden Gökçek, "Tasarım, sosyal statü, cinsiyet ve fiziki engellere bakılmaksızın, halkın her kesiminin belediye hizmetlerinden faydalanabilmesinin aracıdır" diye konuştu.

"80 yılda nüfusu 30 binden 5 milyona çıkmış bir kentin Belediye Başkanı olarak, hızlı büyüme ve plansız yapılanmanın olumsuz etkilerini yakından hissettim" diyen Gökçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın destekleri ve kentsel dönüşüm yasası sayesinde, plansız alanlarla mücadele konusunda büyük mesafe kat ettiklerini kaydetti.

Gökçek, 55 kentsel dönüşüm projesiyle Ankara'yı bu alanda dünyanın lider kentlerinden birisi haline getirdiklerini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile