''Küresel Uyarı Sistemi''

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından geliştirilen internet tabanlı ''Küresel Uyarı Sistemi'' sayesinde, dünyanın dört bir yanında gerçekleşen afet ve acil durumlara ilişkin bilgiler anlık olarak paylaşılabilecek.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Babayiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin danışmanlığında 3. sınıf öğrencileri Zübeyir Topuş, Bedriye Burcu Ağırnas, Ogün Ozan Sarıca ve Muharrem Uysal tarafından geliştirilen ''The Global Warning - Küresel Uyarı Sistemi'' adlı projenin, Microsoft Imagine Cup-2012 Yazılım Tasarımı Yarışması'nda Türkiye ikinciliğini elde ettiğini belirtti.

Dünyada deprem, sel, tsunami, uçak kazası gibi birçok felaket meydana geldiğini belirten Babayiğit, proje çerçevesinde bu tür olayların anlık olarak bir platform üzerinden paylaşılabildiği, bir internet sitesi ve cep telefonu uygulamasının etkileşimli çalıştığı bir sistem tasarladıklarını anlattı.

Babayiğit, sistemi kurarken ''bulut bilişim teknolojisi'' gibi dünyadaki en son teknolojileri kullanmaya özen gösterdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Herhangi bir afet durumunda insanlar sosyal paylaşım sitelerinden bilgi almaya, yakınlarına ulaşmaya çalışıyorlar. Ancak, bu tür veriler kişisel verilerle karıştığı için bunları bulmak zor oluyor. Biz bunları tek bir platform altında toplayarak, bu tür bilgilere ulaşımın kolaylaşmasını, erken tepki ve acil müdahale sağlanmasını amaçladık. Japonya'da tsunami olduğunda insanlar sosyal ağlar üzerinde haberleşerek mağdurların canını kurtarmış. 'Şurada kurtarılacak bir insan' var diye paylaşıyorlar ve oraya acil müdahale gidiyor. Türkiye'de deprem kuşağında, birçok felaketin yaşandığı bir ülkedeyiz. Dünyada da bize benzer ülkeler var. Bu tür olaylarda en temel sorun bilgiye erişilemiyor. AKUT var, birçok kurtarma birimi var ama herkes bilgiye aç. Bunların paylaşacağı bir yer yok. Bu açığı kapatmak istedik.''

Sistemden geçmişe yönelik de bilgi alınabileceğini dikkati çeken Babayiğit, ''Örneğin bir seyahate gideceksiniz bu siteye girerek, gideceğiniz yerde daha önce hangi felaketlerin yaşandığını öğrenebilirsiniz. Gerekli tedbirlerinizi almaya çalışırsınız'' dedi.

Babayiğit, sistemi sosyal paylaşım sitelerine de entegre etmeye çalıştıklarına dikkati çekerek, android işletim sistemine sahip cep telefonları ile Iphone'da da çalışmasını hedeflediklerini kaydetti.

Sistemin kendi kendini yönettiğini dile getiren Babayiğit, şunları söyledi:

''Sisteme veri girişinin belli bir prosedürü var. Önce kayıt yaptırmanız gerekiyor. Daha sonra vereceğiniz uyarı ya da ihbar için ayrıntılı bir yazı yazmanız gerekli. Ardından uyarının doğal mı yoksa insan etkenli bir afet mi onu belirlemeniz gerekiyor. Şuan sistemde 4 ayrı uyarı tipi tanımlı. Bunlar doğal afet, insan etkisiyle oluşan olaylar, sosyal olaylar ve kategorilendiremediğiniz diğer olaylar. Ancak, sistem aynı olayla ilgili birkaç ihbar gelmeden durumu doğrulamıyor. bunu da art niyetli ihbarların önüne geçebilmek için yapıyor. Sistemde, diğer insanlarla iletişim kurabilmek için onları arkadaş olarak eklemenize de gerek yok.''

Babayiğit, siteye ''https://the-globalwarning.com'' adresinden ulaşılabildiğini belirterek, dili İngilizce olan sitenin diğer dillerde de yayınlanması için çalıştıklarını anlattı.

Babayiğit, İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya ile yaptıkları görüşmede sisteme yapılan ihbarların AKUT, UMKE, 112 Acil Servis'e de bildirilmesinin yararlı olacağını söylediğini, bu konu üzerinde de çalıştıklarını, sistemin ihbar edilen olayı teyit ettiğinde durumu ilgili kurtarma ekiplerine de bildirebileceğini belirtti.

Babayiğit, dünyayı bu sisteme entegre edilmenin de önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Yayıncı: Şükran Yücel
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile