Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Ahmet Burak Daglioglu, "Strateji Belgesi'nin uygulanmasi konusu çok önemli. En nihai hedefimiz, Türkiye'nin yatirimlardan alacagi payi orta vadede yüzde 50 artirmasi." dedi.
Uluslararasi Yatirimcilar Dernegince (YASED) Küresel Yatirim Günleri kapsaminda düzenlenen "Dünya Yatirim Raporu Odaginda Uluslararasi Dogrudan Yatirimlara Dair Gelismeler ve Türkiye" baslikli oturuma Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Daglioglu ve YASED Baskani Aysem Sargin katildi.
Ahmet Burak Daglioglu, etkinlikte yaptigi konusmada, Türkiye Uluslararasi Dogrudan Yatirim Strateji Belgesi'ne iliskin olarak, "Strateji Belgesi'nin uygulanmasi konusu çok önemli. En nihai hedefimiz, Türkiye'nin yatirimlardan alacagi payi orta vadede yüzde 50 artirmasi." dedi.
Küresel yatirimcilar için yol haritasi olan Strateji Belgesi'nin önemine isaret eden Daglioglu, "Araya uzun bir Kovid-19 süreci girdigi için birazcik ötelenmis oldu. Bu çalismaya ilk basladigimizda bir uluslararasi danismanlik sirketiyle beraber çalistik. YASED üyelerinin bir kismiyla mülakatlar yaptik. Bakanliklarimizla, farkli kurumlarimizla, Strateji ve Bütçe Baskanligi gibi, beraber çalistik. Kovid-19 basladiginda bir durmamiz gerektigini fark ettik. Kovid-19'la beraber 'bu nereye gidecek' noktasini anlamak için açikçasi 4-6 ay arasi izlememiz gerekti. Sonrasinda tekrar kaldigimiz yerden beraber devam ettik." ifadelerini kullandi.
- "Ihracata yönelik bir yatirim ya da ithal ettigimiz ürünlerde azaltici etkiye sahip olmasini bekliyoruz"
Ahmet Burak Daglioglu, Yatirim Strateji Belgesi'nin hazirlanmasi sürecine isaret ederek, çalisma kapsaminda belirlenen basliklara iliskin su degerlendirmelerde bulundu:
"Gelismis sehirlerimizde daha nitelikli istihdam üretecek yatirimlara odaklanirken, daha farkli sehirlerde daha genis ölçekli istihdam üretecek yatirimlara odaklaniyor olacagiz. Cari dengeye katki boyutu... Uluslararasi dogrudan yatirimlar, Türkiye'nin cari dengesinde çok önemli bir yere sahip. Geçtigimiz dönemde 225 milyar dolar, ayni dönemdeki cari açigin yüzde 40'ini finanse etmis. Tabii bu yatirimlarin olusturacagi etki bizim için kritik. Ihracata yönelik bir yatirimin olmasi ya da ithal ettigimiz ürünlerde bir azaltici etkiye sahip olmasini bekliyoruz."
Söz konusu çalismanin Türkiye'nin ekonomik gerçeklerinin üzerine insa edilmis bir strateji oldugunu vurgulayan Daglioglu, "Altyapi yatirimlari bizim için önemli. Yani sadece fiziksel altyapi degil, bilgi iletisim teknolojisi altyapisi, fiber altyapisi... Sadece bu degil, veri merkezleri, fikri mülkiyet haklari, daha önemli olan yatirimlar da bizim için kiymetli." dedi.
- "Yatirimci tercihleri farklilassa da yatirimlar sürecek"
YASED Baskani Aysem Sargin da Birlesmis Milletler Ticaret ve Kalkinma Konferansi (UNCTAD) tarafindan hazirlanan Dünya Yatirim Raporu'na deginerek, su degerlendirmelerde bulundu:
"Bu raporda bazi önemli veriler var. Her seyden önce yüzde 35'lik rekor bir daralmadan söz ettik. Avrupa'da bu daralma yüzde 80'lere variyor. Amerika'da yüzde 40 civarinda. Asya'ya baktigimizda yüzde 4 büyüme görüyoruz. Çin'de yüzde 6. Simdi oralarda bütün yasananlara ragmen bir artis görüyoruz. Bunlarin hepsi ilginç trendler. Türkiye'ye baktigimizda yüzde 15 daralma. Dünya geneline göre Türkiye aslinda olumsuz ayrismiyor. Önümüzde dönemde yatirimlarda korumaciligi daha fazla görüyor olacagiz. Mevcut yatirimcilarin ertelenen yatirimlarina iliskin politikalar önümüzdeki dönemde çok önemli hale gelecek."
Sargin, küresel uluslararasi dogrudan yatirim akisinda bir süredir düsüs egilimi gözlemlendigini ifade ederek, "Pandeminin yatirimlar üzerindeki etkisi bekledigimiz gibi büyük oldu. Ancak yatirimci tercihleri farklilassa da yatirimlar sürecek." dedi.
Küresel Yatirim Günleri
Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Ahmet Burak Daglioglu: 'Strateji Belgesi'nin uygulanmasi konusu çok önemli. En nihai hedefimiz, Türkiye'nin yatirimlardan alacagi payi orta vadede yüzde 50 artirmasi' 'Uluslararasi dogrudan yatirimlar, Türkiye'nin cari dengesinde çok önemli bir yere sahip' YASED Baskani Aysem Sargin: 'Önümüzde dönemde yatirimlarda korumaciligi daha fazla görüyor olacagiz. Mevcut yatirimcilarin ertelenen yatirimlarina iliskin politikalar önümüzdeki dönemde çok önemli hale gelecek'