Dernek Başkanı Hatice Yakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının evden dışarıya çıkmayan engellileri kurslarla aktifleştirmek ve sosyal hayata katmak olduğunu söyledi.
Okuma-yazma, Kur'an-ı Kerim, el işi, bilgisayar, akülü sandalye tamiri, "engelsiz ustalar", "ev tekstili" gibi kurslar açtıklarını ifade eden Yakar, "şöyle konuştu:
"Yaklaşık 20 kursiyerimiz var. Bu kurslara katılarak kendilerine meslek edinen engelliler kendilerine açtığı atölyelerde çalışmaya başladı.
Atölyeye gelen kardeşlerimize günlük 20 lira ödenmesinin yanı sıra iş kazasına karşı sigortaları yaptırılıyor. Otellere bir kullanımlık terlik dikilen atölyemizde, engelli kardeşlerimizin bir bölümü ölçüm ve kesim, diğer bölümünde ise dikim ve paketleme yapıyor. Bunların yanı sıra eczaneler için de çanta üretiliyor. Amacımız engellileri topluma kazandırmaktır. Engelli kişilere ilk önce tekerlekli ve akülü sandalyeler sağlayıp onları dışarı çıkarttık. Bu kursiyerlerimiz burada üretmeyi öğreniyor. Engellilerimizi iş sahibi yapmak istiyoruz. Buranın fabrika haline gelmesini ve engelli arkadaşlarımızın asgari ücretle çalışmasını istiyoruz."
-Kurslarla sosyalleştiler
Halk Eğitimi Merkezi öğretmenlerinden Özlem Yılmaz da engellilere yönelik açılan kursta ev tekstili ürünleri, oteller için tek kullanımlık terlikler üretildiğini anlattı.
Kurs sayesinde engelli kursiyerlerin öz güvenlerinin geliştiğini de kaydeden Yılmaz, "Hiç dışarıya çıkmayan birçok öğrencimiz burada daha da sosyalleştiler" dedi.
Kursiyerlerden Feyza Burcu ise ilk kez bir kursa katıldığını vurguladı.
Rıdvan Parçal da kursa katılana kadar evden dışarıya çıkmadığına değindi.
Kurslar sayesinde sosyal bir hayatının olduğunu kaydeden Parçal, şunları söyledi:
"Kursla beraber arkadaş çevrem de gelişti. Daha farklı bir ortamla tanıştım. Benim buradan söyleyebileceğim tek şey, kendini eve kapatan ve dışarıyla bağlantısını kesen arkadaşımız varsa sakın öyle bir düşünceye kapılmasınlar. Onlara her daim her yerde ihtiyaç var. Böyle kurslara katılmalarını tavsiye ederim."
Kurslar 'Engelleri Aşma'Nın Kapısı Oldu
Kütahya'da bir grup bedensel engelli, Türkiye Sakatlar Derneği Kütahya Şubesi, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Kütahya İl Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle organize edilen kurslara katılıp, öz güven kazandırmanın yanında hayata yeniden başlıyor.