Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Sınavı Yapıldı

Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Sınavı Yapıldı

MardinArtuklu Üniversitesi bbünyesinde kurulan Yaşayan Diller Enstitüsü'ne bağlı olarak Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Sınavı yapıldı.

341 kişinin başvurduğu sınav, üniversitenin belirlediği 14 okulda yapıldı. Sınavda başarılı olan 20 kişi, Artuklu Üniversitesi bünyesinde Kürtçe yüksek lisans tezi hazırlayacak. Sınav öncesi basın toplantısı düzenleyen Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, sınav hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.
Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Yıldırım, Yaşayan Diller Enstitüsü'ne bağlı Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Sınavı'na 341 aday başvurduğunu söyledi.

Sınavda başarılı olan 20 kişinin, Artuklu Üniversitesi bünyesinde Kürtçe yüksek lisans tezi hazırlayacağını kaydeden Yıldırım, ”Bizim bu dönem tezli yüksek lisans alışımı 3’üncü dönem oluyor. Bundan önceki dönemde 20’şer kişi almıştık. Başvuru sayısı 230 civarındaydı. Fakat bu seneki müracaatlar farklıdır. Bu yıl Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Sınavı için 341 kişi başvurdu. Bu da Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü'nün Kürdoloji oluşumuna duyulan güveni gösteriyor.“ dedi.

"ÖSYM AYARINDA SINAV YAPIYORUZ"

Türkiye’de ilk defa ÖSYM ayarında bir sınav yaptıklarını belirten Yıldırım, şöyle dedi: ”Bu yılki sınav sistemi çok farklı oldu. Sınav sistemi ve bu sınavın değerlendirme biçimi, ne kadar objektif, ne kadar tarafsız olduğunu gösteriyor. Biz bu sınavda 4 ayrı soru kitapçık türü oluşturduk. Her 15 adaya bu kitapçık türlerinden birbirlerinden farklı türleri verilecek. Kürmanci ve Zazaca için 4 farklı kitapçık hazırladık. Bu, bize, sınav sistemimizin, değerlendirme biçimimizin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Daha önceki yazılı sınavlarda Kürtçeden Türkçeye ve Türkçeden Kürtçeye çeviri yapıyorduk. Ama bu seferki sınav sistemi tamamen çoktan seçmeli A, B, C, D şıklarından oluşuyor. Bu tür soruların değerlendirilmesi daha objektif oluyor.”Sınavda en ufak bir şaibe çıkmaması için çalıştıklarını anlatan Prof. Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: ”Sınav kitapçığı 18 sorudan oluşmaktadır. İlk 2 soru 10 puan olacak. Diğer sorular ise 5’er puan şeklinde olacaktır. 3 farklı binada 14 salonda yapılacak. Her salonda 20 öğrenci olacak. Bu öğrencilerin kitapları farklı olacaktır. Her salonun bir başkanı olacak. Soru kitapçıkları kapalı zarflar içinde olacak. Sınav sonunda kitapçıklar zarflara konulup kapatılacaktır. Sınav barajı 60 puandır. Bunu aşan adayları mülakata alacağız. Mülakata alınmayı hak aden kişileri alacağız, 20 kişiyi alırken tamamen objektif şekilde alacağız. Bu kriterler; aday yabancı dil biliyor mu? Bilmiyor mu? Kendi lehçesi dışında başka bir lehçe biliyor mu? Bunun yanında adayın basılmış bir kitabı var mı? Yok mu? Araştıracağız.“
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile