KURTARAN-2024 Tatbikati Sona Erdi

KURTARAN-2024 Tatbikati Sona Erdi

Türk Deniz, Kara ve Hava Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanligi unsurlarinin katildigi KURTARAN-2024 Tatbikati’nin basin ve seçkin gözlemci günü safhasi bitti.

Marmaris’teki Aksaz Limani’ndan hareket eden TCG Alemdar denizalti personel arama kurtarma gemisi, kurtarma faaliyetlerini icra etti. Faaliyetlere, Türkiye’nin yani sira Azerbaycan, ABD, Banglades, Bahreyn, Bulgaristan, Brezilya, Fas, Güney Afrika, Hollanda, Malezya, Misir, Mozambik, Pakistan, Suudi Arabistan, Tayland ve Umman’dan 40 gözlemci ve subay da yer aliyor. Burada bir konusma gerçeklestiren Kurtarma ve Su Alti komutani Deniz Albay Necati Koray Salar, tatbikatta satha çikma kabiliyetini yitirmis denizaltiya yönelik kurtarma harekati yapilacagini belirtti.

Salar, tatbikatin Türk Deniz Kuvvetleri Komutanliginca planlanarak Kuzey Deniz Saha Komutanligi tarafindan icra edildigini ifade etti.

Salar konusmasini su sekilde sürdürdü:

"Tatbikat süresince üç farkli sahada dibe oturmus üç denizaltiya, milli kurtarma gemileriyle müdahalede bulunulacak. Tatbikatin hedef kitlesi, denizalti arama kurtarma harekatinda görev alan yüzer, dalar, uçar unsurlar ve teskil edilmis karargahlar. Tatbikata deniz kuvvetleri komutanligindan 1 firkateyn, 1 denizalti kurtarma gemisi, 2 kurtarma ve yedekleme gemisi, 3 denizalti, 1 mayin avlama gemisi, 2 tuzla sinifi karakol gemisi, 1 büyük liman römorkörü, 1 sat botu, 1 deniz karakol uçagi, 1 helikopter, 1 insansiz hava araci, 1 parasütle arama kurtarma timi, 1 denizalti tahliye ve kurtarma yardim timinin katilacak.”

KURTARAN-2024 tatbikati kapsaminda, 24 Nisan’da tatbikata katilacak tüm milli unsurlarin ve yabanci gözlemcilerin katilimiyla tatbikat öncesi seyir brifingi icra edildigini bildiren Salar, “Tatbikatin fiili safhasi 25 Nisan’da denizalti harekat kontrol makaminca verilen alarm mesaji ile baslamis, tatbikata istirak eden arama kurtarma birlikleri, Aksaz Deniz Üssü’nden ileri hareket ettirilerek, tanziri olarak satha çikma kabiliyetini yitirmis denizaltinin aranmasi, tespiti ve teshisi faaliyetleri icra edilmistir. Denizaltidan personel kurtarma harekatinda ilk safha olan denizaltinin bulunmasi sonrasinda komutanligimiz tarafindan ilk müdahale gerçeklestirilmekte. Bu safhada dalgiçlarla 91, 1200 ve 365 metre ve uzaktan kumandali sualti araçlari ile de 600 metre derinlige kadar satha çikma kabiliyetini yitirmis denizalti gemisine harici havalandirma, acil yasam destek paketlerinin transferi gerçeklestirilmekte olup, amaç satha çikma kabiliyetini yitirmis denizalti gemisini kurtarmaya hazir hale getirilebilmektir” diye konustu.

Salar, harici havalandirma sisteminin, 5 atmosfer iç basinca ulasmis ve 50 personele sahip denizaltiya 14 gün süreyle temiz hava beslemesi yaparak pis havayi egzoz edebildigini, denizaltidan personel kurtarma çani ile satha çikma kabiliyetini yitirmis denizalti gemisinden bir seferde 6 personel olacak sekilde 207 metre derinlige kadar personel kurtarilabildigine dikkat çekti.

Tatbikatta kapsaminda rol geregi tanziri olarak satha çikma kabiliyetini yitirmis denizaltinin aranmasina baslandi. Denizaltinin tespit edilerek 1. Dalgiçlarla ilk müdahale gerçeklesti. Bu safhada dalgiçlarla 91, 1200 ve 365 metre ve uzaktan kumandali sualti araçlari ile de 600 metre derinlige kadar satha çikma kabiliyetini yitirmis denizalti gemisine harici havalandirma, acil yasam destek paketlerinin transferi gerçeklestirdi. Yarali halde kurtarilan personeller tedavi amaciyla hastanelere sevk edildi. Daha sonra baska bir senaryoda ise hasar alan denizalti personelleri tahliye edilerek önce uçaktan SAT ve saglik personeli indirilmesi gerçeklestirildi.

Daha sonra ise tatbikat sona erdi. TCG Alemdar Gemisinin ise yerli ve milli olusu dikkat çekildi.

Faaliyetler sonrasi Deniz Kuvvetleri Komutani Oramiral Dr.Ercüment Tatlioglu geminin askeri personeline hitap etti. Tatlioglu, personelin tatbikatinin basariyla icra ettigini belirtti.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin dalgiçlik tarihi 17. yüzyila kadar uzandigina dikkat çeken Tatlioglu, "17. yüzyilda Gelibolu civarinda yaptigimiz dalgiçlik çalismalari bilinmekte. 1877-1878 Osmanli-Rus harbinde dalgiçlarimiz mayin tespit etme ve mayin ihmal etme görevlerinde bulunmuslardir. 1885 yilinda Hava kompresörleriyle imla edilen dalis cihazlarimizin envanterimize girmesiyle Kurtarma ve Su Alti Komutanligimizin üyesi olustu. 1889 yilinda Japonya’ya gönderdigimiz Ertugrul Firkateyninde de dalgiçlarimiz vardi. 1951 yilinda Amerika Birlesik Devletleri’nden aldigimiz kurtaran gemisi vasitasiyla kurtarma faaliyetlerini icra etmekteydik. Bugün itibariyle milli ve yerli olarak hem gemilerimizi hem gemilerimizin içindeki kurtarma cihazlarimizi milli ve yerli imkanlarla yaptik ve 3 adet gemimizi de Alemdar, Akin ve Isin gemimizi de bu tatbikatta Satha çikma kabiliyetini kaybetmis 3 adet denizaltidan personel kurtarmak için kullandik. Sevgili arkadaslar 3 bin metre derinligine kadar dipteki enkazlari batiklari tespit etme kabiliyetine sahibiz. 600 metre derinlikteki denizaltiya oksijen imla edebilme kabiliyetine sahibiz. Atmosferik dalis elbiselerimizle 365 metreye daliyoruz ve bildiginiz gibi 207 metre derinligindeki bir denizaltidan denizalti çanimiz vasitasiyla altisar kisi olmak üzere sata gelme su üzerine gelme kabiliyetini kaybetmis olan deniz alttan personel kurtarabiliyoruz. Bugün bu yapmis oldugumuz tatbikatta bu imkan ve kabiliyetlerimizi kullandik. Imkan ve kabiliyetlerimizin yeterliligini gördük. Ben tatbikatta gösterdigimiz basarilar için hepinize tesekkür ederim” diye konustu.

Tugamiral Gökçen Firat ise tatbikatin bu yil yedincisinin düzenlendigini animsatarak, "2021 yilinda Dynamic Monarch NATO denizalti atama ve kurtarma tatbikati ile birlikte yapilan tatbikata Türk Donanmasi 2017 yilinda ev sahipligi yapmisti" dedi.

Firat, tatbikatin amaçlarindan bahsederek, "Hepinize verimli bir tatbikat diliyorum ve eminim ki iyi isler çikaracagiz" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile