Kurtarıcı Madencilere TÜBİTAK'ın Robotu Destek Olacak
ZONGULDAK - Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan, TÜBİTAK'ın maden kazalarına yönelik geliştirdiği uzaktan kontrollü mobil robotla insanların giremediği ortamlarda bir takım bilgiler elde edilmesini hedeflediklerini söyledi.
İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK'ın çalışma sonuçlarının henüz ellerine ulaşmadığını, bu nedenle çok net bilgiye sahip olmadığını anlattı.
"İnsanların giremediği ortamlarda robotları kullanarak bir takım bilgiler elde edilmesini hedefliyoruz" diyen İnan, "Büyük ihtimalle bu robot bizim ocaklarımızda da test edilir. Roboton nasıl çalıştığını görmek lazım. Güç kaynakları neler, alevsızdırmaz özelliği var mı? Bunları henüz bilmiyoruz, şu an için sadece çalışmanın varlığından haberdarız" şeklinde konuştu.
İnan, TTK kurtarma ekiplerinin ocaklardaki olası kazalarda ekipmanları sayesinde gaz ortamından etkilenmeyecek şekilde çalışabildiğini ancak onların da giremediği ortamlar bulunduğunu kaydetti.
-Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Kaymakçı
Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymaçı ise teknolojinin her geçen gün geliştiğini, iş güvenliği ve arama-kurtarma faaliyetlerinde bundan istifade edildiğini belirtti.
Gazlı ortamların tehlikeli olduğuna işaret eden Kaymakçı, "Kurtarma ekipleri, olası kazalarda maden ocağına tam donanımlı giriyorlar. Buralara robotların girmesi teknolojik açıdan bakıldığını önemli bir gelişme ancak robotların kullanılmaya başlamasıyla faydalı olup olmayacağını görebiliriz" diye konuştu.
TTK iş güvenliği uzmanları da kuruma bağlı Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayıs 2010'da 30 kişinin hayatını kaybettiği grizu patlamasının ardından robot konusunda çalışmalara başlandığını belirtti.
Yapılacak robot için TTK yetkililerinden de görüşler alındığını aktaran iş güvenliği uzmanları, robotun gazlı yer altı ocaklarında kullanılması için alevsızdırmaz özelliğinin zorunluluk arz ettiğini kaydetti.
-Maden ocaklarındaki iş kazaları
Kurumda 2000'den itibaren meydana gelen göçük, patlama, gaz zehirlenmesi ve boğulması gibi iş kazalarında ise 67 işçi öldü, 35 bin 488 madenci yaralandı.
En fazla ölümlü iş kazasına yol açan metan gazı kaynaklı patlama, tutuşma, degaj, boğulma ve göçüklerde son 72 yılda 799 kişi yaşamını yitirdi, 629 madenci de yaralandı.