Kurtarma kazısından Roma dönemi mozaikleri çıktı

Amasya'daki kurtarma kazısında, Roma döneminden kalma yaklaşık 2 bin yıllık tapınağa ait olduğu düşünülen mozaikler bulundu.

Merkeze bağlı Yavru köyü Küp Deresi mevkisinde kaçak kazı sonrası Amasya Müze Müdürlüğünce başlatılan kurtarma kazısı sırasında bulunan, milattan sonra 1. yüzyıla tarihlenen Roma dönemi mozaikleri, motifleri ve canlı renkleriyle görenlerin ilgisini çekiyor.

Çorum Hitit Üniversitesi Karadeniz Arkeolojisini Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Esra Keskin'in bilimsel danışmanlığını yürüttüğü kazıların 8 Temmuz'a kadar sürdürüleceği öğrenildi.

-Misket elması 2 bin yıllık mozaiklerde ortaya çıktı

Yetkililer, yaklaşık 20 metrekarelik madalyon şeklindeki mozaik yapının içindeki motiflerde elma ağacı ve ağaç altında kekliklerin yansıtıldığını, mozaikleri oluşturan küp taşların ise renklerini koruduklarını belirtti.

Amasya'nın meşhur "misket elması" da eserde motif olarak yer alıyor.

Uzmanlar, ortaya çıkan mozaiklerin Gaziantep'in Nizip ilçesindeki "Zeugma" mozaikleri ile repertuar olarak benzerlik gösterdiğini, bu anlamda söz konusu mozaiklerin uluslararası düzeyde ilgi uyandıracağını kaydetti.

Yapının o dönemde tapınak ya da sunak olarak kullanıldığını belirten uzmanlar, işlevinin tam olarak yapılacak araştırma ve incelemeler sonrası ortaya çıkacağını bildirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile