Kürtçe Dili Yüksek Lisans'ını kazanan 20 öğrencinin eğitim öğretimine de törenle başlandı.
Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene üniversite rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Kürdoloji Bölümü'nde eğitim veren akademisyenler, Kürtçe okutmanlık kursunu bitiren kursiyerler ile Kürtçe Dili Yüksek Lisansı'ne girmeye hak kazanan öğrenciler katıldı. Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, "Enstitü bünyesindeki Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı olarak yapmamız gereken çalışmaların bilincindeyiz. Yükümüz ağır ve sorumluluklarımızın çok fazla olduğunu biliyoruz" dedi.
Kendisinin de Kürtçe eğitimleri aldığını belirten Rektör Omay, katılımcıları hem Türkçe hem Kürtçe selamladı. Davetli olmalarına rağmen devlet protokolünün ilgi göstermediği ve salonunun büyük bölümün boş olduğu törende Rektör Omay, Kürtçe okutman adaylığı kursunun ve Kürt dili yüksek lisans programının kurulması ve işlemesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
KÜRTÇE'NİN AKADEMİK DİL OLMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ
Enstitü bünyesindeki Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı olarak yapmaları gereken çalışmaların bilincinde olduklarını söyleyen Omay, şöyle dedi:
"Yükümüz ağır ve sorumluluklarımızın çok fazla olduğunu biliyoruz. Bu anlamda bugün sertifikalarını alacak Kürtçe okutman adaylarımızın ve yüksek lisans öğrencilerimizin de aynı sorumlulukları paylaşacaklarını umuyorum. Daha işin başındayız ve yapacak çok işimiz var. Ehmedu Xani, Feqiyu Teyran, Melayu Ciziri, Cigerxwin ve daha isimini sayamadığım yüzlerce Kürt şairi ve edibinin eserlerinin araştırılıp, gün yüzüne çıkarılması, tercümelerinin yapılması ve edebiyat dünyasına kazandırılması gerekmektedir. Kısacası Kürtçe'nin de akademik hüviyetinin tescillenmesi için daha çok gayret ve işimiz bulunmaktadır."
Kendilerine Kürdoloji alanındaki değerleri gün yüzüne çıkarmaya ve akademi dünyasına kazandırmaya ahd ettiklerini anlatan Rektör Omay, "Biz geçmişin hazinelerini geleceğe taşımaya ve bizden sonra gelecek nesillere bir yol haritası oluşturmayı hedef aldık. Bütün Mardinlilerin çok iyi bildiği gibi, mekanların ruhu vardır. Tıpkı Deyrulzafaran gibi, tıpkı Ulu Cami gibi, tıpkı Kasımiye, Zinciriye medreseleri gibi. O ruh, bizi biz kılan ataların ruhudur. İşte biz bu ilim ve irfan ruhunu buraya taşımak için, bunun duasını burada birlikte yapmak için, bu inançla, bu bilinçle ve bu ümitle bir araya geldik" dedi.
Tören sonunda sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere sertifikaları Rektör Omay ve öğretim görevlileri tarafından verildi.
KÜRTÇE EĞİTİM İÇİN HER HAFTA MARDİN'E GELDİ
Okutmanlık eğitimini başarı ile bitiren Zelal Gündüz ismindeki kursiyer Türkiye'de daha önce yasak olan bir dilde resmi bir kurumdan bu dilde sertifika almanın kendisine verdiği mutluluğu yaşadığını ifade etti. İstanbul'da ikamet etmesine rağmen Kürtçe verilen eğitimlere devam etmek için haftanın üç gününü Mardin'de geriye kalan dört gününü ise İstanbul'da geçirdiğini anlatan Gündüz, ilkokulda sınıf arkadaşının Türkçe bilmediği için derdini anlatamadığından altına kaçırdığı anısını hiçbir zaman unutamayacağını söyledi. Profesyonel anlamda tiyatro ile ilgilendiğini ve yüksek lisansını bu alanda Bahçeşehir Üniversitesinde doktorasını ise Zazaca üzerine yapmak istediğini kaydetti. Daha önce Kürtçe çeviriler yaptığını anlatan Gündüz, Kürtçe'nin önünün açılması açısından bu eğitimlerin önemli olduğunu söyledi.
DHA
Kürtçe okutmanlarına sertifika verildi
Mardin Artuklu Üniversitesi'nde YÖK tarafından Kürtçe eğitim izni verilen Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı Kürtçe okutman adaylığı kursunu bitiren 50 kursiyere sertifika verildi.