Kurtulan: Baykal Olduğunun İspatı Mümkün Değil Ankara

-KURTULAN: BAYKAL OLDUĞUNUN İSPATI MÜMKÜN DEĞİL ANKARA (A.A) - 20.05.2010 - ULUSAL KRİMİNAL BÜRO DİREKTÖRÜ UĞUR KURTULAN, CHP GENEL BAŞKANI DENİZ BA

-KURTULAN: BAYKAL OLDUĞUNUN İSPATI MÜMKÜN DEĞİL 

ANKARA (A.A) - 20.05.2010 - Ulusal Kriminal Büro Direktörü Uğur Kurtulan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile Ankara Milletvekili Nesrin Baytok'a ait olduğu iddia edilen görüntülerde yaptıkları kriminal incelemede görüntünün 'modifikasyonla değiştirildiği' kanaatinde olduklarını bildirdi.

Kurtulan, Baykal'ın avukatı Muzaffer Yılmaz ve CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan ile Yılmaz'ın hukuk bürosunda düzenlediği basın toplantısında, Ulusal Kriminal Büronun yıllardır Türk devlet otoriteleri ile emniyet ve istihbarata, askeri birimlere, yabancı ülkelerin güvenlik ve kolluk birimlerine elektronik sistem ürettiğini söyledi.

Kullandıkları cihazları da tanıtan Kurtulan, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile Ankara Milletvekili Nesrin Baytok'a ait olduğu iddia edilen görüntülerle ilgili yaptıkları araştırmaya ilişkin bilgi verdi. Baykal'ın avukatı Muzaffer Yılmaz'ın görüntüleri kendilerine inceleme yapmaları amacıyla ulaştırdığını anlatan Kurtulan, 'Sayın Baykal'ın görüntüsünün analizini, kriminalizasyonunu, anomalilerin tespitini ve dikkat çeken hususların ayrıştırılmasını ve raporlanmasını istediler' diye konuştu. 

Raporu adli olarak hazırladıklarını ve incelediklerini dile getiren Kurtulan, şunları kaydetti:

'Bir cinsel olaya giriştiği iddia edilen CHP Genel Başkanı Sayın Deniz Baykal'ın vücudunun morfolojik izleri ile bizim elimizde sayın avukatı tarafından teslim edilen ve elimizde bulunan Sayın Baykal'ın mayolu resimleri, sağdan, soldan, önden, arkadan, yukarıdan, uzaktan, alttan alınmış omuz, sırt, bel, sağrı dediğimiz baldır ve bacakları gösteren resimleri, ayrıca Ankara Milletvekili Sayın Nesrin Baytok'un, Baykal'la beraber TBMM'de muhtelif yan yana oldukları videolardan alınan resimler tarafımızdan incelendi. Sayın Deniz Baykal'ın bu olayda Sayın Nesrin Baytok ile herhangi bir ilişkisinin asla olmadığı düşüncesindeyiz. Burada montaj, video framelerinin (karelerinin) çıkarılması, eklenmesi, değiştirilmesi gibi modifikasyonlar kullanmak suretiyle, bu görüntünün biz kriminal incelememizde bu görüntünün modifikasyonla değiştirilmiş olduğu kesin kanaatindeyiz.'

Görüntüler incelendiğinde iki bölümden oluştuğunun görüldüğünü anlatan Kurtulan, birinci oda ile 'cinsel ilişkinin gerçekleştiği iddia edilen' ikinci odanın görüntülerde yer aldığının taraflarından tespit edildiğini söyledi. Birinci odadaki bölümdeki kişilerin Baykal olduğu varsayımı üzerinden hareketle analiz yapıldığını ifade edilen Kurtulan, 'Oysa ki, birinci bölümdeki Deniz Baykal olduğu var sayılan kişinin de birinci bölümdeki baş kısmının muhtemelen ayaktaki bir Deniz Baykal'ın alınan resminden veya videosundan monte edilmiş olabileceği fikrimizi taşımakla beraber, yine birinci bölümde Sayın Baykal'ın sağ kolunun gömleği uzun haldeyken bir dönme esnasında yarım saniyelik bir zaman içinde kolunun dirseğine kadar toparlanmış olduğunu görüyoruz. Ama bunu da nazarı itibara almıyoruz' dedi.

İkinci bölümdeki 'cinsel temas olduğu iddia edilen' erkeğin birinci bölümdeki erkekle 'alakasının olmadığı' yönündeki tespitlerini de aktaran Kurtulan, birinci bölümdeki erkeğin daha orta boylu, ikinci bölümdekinin ise zayıf ve uzun boylu biri olduğunu kaydetti. Kurtulan, ikinci bölümdeki erkeğin bacak adaleleri itibarıyla uzmanlarca incelendiğini, bacak ve baldırda bulunan 'kıl yapısı' ile bu yapının Baykal'ın resimlerindeki bacak ve omuz yapısıyla asla benzerlik bulunmadığını gördüklerini belirtti.

Bugün adeta neredeyse çocukların dahi kullandığı, oyuncak haline gelen cep telefonları ve kameralarla dahi bazı karelerin yer değiştirilmesinin mümkün olduğunu dile getiren Kurtulan, 'Bu görüntülerin, bugün piyasada bolca sağda solda bolca bulunan verici kameralarla alındığını düşünüyoruz' açıklamasında bulundu. 

Burada dikkat edilmesi gerekenin, şüpheli bir modifikasyonun gerçekleştiği, görüntülere müdahale ve ekleme olduğu hususu bulunduğunu, bunun da zan ve şüphe yaratmak için yapıldığını düşündüklerini belirten Kurtulan, 'Sayın Baykal olduğu vurgulanan şahsın, daima gizlenmiş olan bir kameranın önünde soyunup giyinmesi, çantasını yere bırakıp ceketini hemen kameranın yanındaki gardıroba asması akıllara soru işareti getirmekte ve o kişinin oradaki kameraya bilerek poz verdiği gibi bir intiba uyandırmaktadır' dedi.

Hukuken, bilimsel ve adli bakımdan bu görüntülerin kabulünün asla mümkün olmadığını ifade eden Kurtulan, 'Ulusal Kriminal Büronun değerlendirmelerinin aksinin iddia ve ispat edilmesi, ancak o videoyu ortaya çıkaranların 'bunu biz çektik, şu kişiler de şahittir' dediği takdirde, o da belki bu iddianın geçerliliği söz konusu olabilir' diye konuştu. Kurtulan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bunun haricinde varsayımlarla hukuk ve iddia yürümez. Bizim teknik olarak çözdüğümüz olay bu. Nesrin Baytok hanımın konusuna geldiğimiz takdirde, video ve editing (düzenleme) teknolojileriyle, broadcast (yayın) teknolojileriyle ilgilenen insanlar bilirler ki, görüntüler birkaç kareden meydana gelir. Bunların kesilmesi, bir tanesinin eksiltilmesi ya da yer değiştirmesi mümkün olan bir husustur. Nesrin Baytok olduğu iddia edilen, ikinci odadaki, bölümdeki bir hanımın gizlenen kameralar önünde çıplak olarak bir defa geçtiği, yetmeyip bir defa da önden göründüğü, ön ve arka tarafını gösterdiği, bunların video frame olarak eklenmesinin çok basit ve çok kolay bir teknik olduğunu biz düşünüyoruz. Neden düşünüyoruz? Ortada bir cinsel olay söz konusu ise, cinsel olay olduğu iddia edilen kişilerin yatakta fiil olayı görülmemektedir. Ortada böyle bir olay yoksa, bu görüntülerin kare ekleme veya teknik tabirle 'kare (frame) ekleme-çıkarma' usulüyle yapıldığını düşündük. 

İkinci bölümde Nesrin Baytok Hanım'ın sayın avukat tarafından bize verilen video görüntülerinden TBMM'de Baykal Bey ile alınan video görüntüleri ve resimlerinden, yapısının orta dolgunlukta ve ortaya yakın boyda bir hanım olduğunu gördük. Ama ikinci bölümdeki iddia edilen bayan zayıf, uzun boylu, 32-34 yaşlarında morfolojik yapısı ve yaşı bizim biyoloji uzmanlarımız tarafından takdir edilmiştir. 

Bu rapor elektronik mühendisi, elektrik mühendisi, tıp doktoru, fizik mühendisi, kimya mühendisi ve biyoloji uzmanları tarafından incelenmiş ve bu sonuca varılmıştır. 

Sonucu bir daha söylüyorum, görüntülerdeki kişinin, Sayın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal olduğunu ispat ve iddia etmek özellikle ispat kelimesinin altını çiziyorum, asla mümkün değildir. İddia edilen bayanın Sayın Nesrin Baytok olduğunu ispat etmek de aynı kuvvetle mümkün değildir.'

20.05.2010 15:24:39
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile