Kurtulmuş'tan 'Başika Kampı' Açıklaması

Kurtulmuş'tan 'Başika Kampı' Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başika kampındaki Türk askerinin varlığına ilişkin, "Türkiye, DAİŞ’in bizim üslerimize karşı yakın tehdidini her an gözetleyerek, oradaki birliklerimiz Irak’ın kuzeyinde belli bir noktaya çekildi" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu’nun gündemine ilişkin olarak Çankaya Köşkü’nde basın toplantısı düzenledi.

Kurtulmuş, yaptığı konuşmada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bazı il ve ilçelerde vuku bulan terör olayları, terörden mağdur olan vatan mağduriyetlerin giderilmesi ile ilgili alınacak tedbirlerin detaylı bir şekilde konuşulduğunu belirterek, "Yarın grup toplantısında Sayın Başbakanımız bunları teferruatlı olarak kamuoyuyla paylaşacak. Sur başta olmak üzere birçok ilçe merkezlerinde ticaret yapan esnaf kardeşlerimiz maalesef terör örgütünün acımasız hendek kazmaları, bomba patlatmaları, hendeklerle vatandaşları baskı altına almaları sonucu oluşan atmosferde ekonomik kayıplar ve mağduriyetler yaşamışlardır, bunların giderilmesi için her türlü tedbir konuşuldu, bu tedbirlerin kapsamı ve süresi belirlenmiştir. Bunların giderilmesi için esnaf kardeşlerimiz için gerekli adımlar atılacaktır, vergi borçları, prim borçlarının ertelenmesinden, buraları mağduriyetlerin giderilmesini sağlayacak adımlar atılacaktır" ifadelerini kullandı.

Terör olayları yüzünden eğitimi aksayan öğrenciler hususunun da toplantıda ele alındığını söyleyen Kurtulmuş, yaklaşık 4 ilçede eğitime ara verilmek durumunda kalındığını, bundan etkilenen öğrenci sayısının 80 bin civarında olduğunu ve 7 bin 500 civarında öğretmenin bu süreçten etkilendiğini ifade etti.

Öğrencilerin bir saat bile kaybı olmadan, eğitimindeki boşluklar ve oluşan terör örgütünün baskılarından oluşan eğitim alamadıkları günlerin telafi edileceğine dikkat çeken Kurtulmuş, "180 gün eğitim mecburiyeti var, bu 180 gün ara tatillerde, gerekli zaman aralıklarında telafi edilecek, ilave kurslar, ders verilecek. Sınavlarıyla ilgili de eğitim konusundaki süreç telafi edilecek" dedi.

Evlerini terk etmek mecburiyetinde kalan vatandaşların mağduriyetlerin giderilmesi konusunun da ilgili valiler, kaymakamlar olmak üzere gerekli desteklerin verildiğini belirten Kurtulmuş, bu desteklerle ilgili de çalışmaların yapıldığını ve terör ortamından etkilenen vatandaşların karşı karşıya kaldığı mağduriyetlerin giderilmesi için de titizlikle çalışmaların yapıldığını ifade etti.

Dış politika kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun her konu başlığı ile ilgili olarak sunum yaptığını söyleyen Kurtulmuş, bunlardan birisinin Libya’da iki farklı tarafın birleşme konusunda atılan adımlarda gelinen nokta olduğunu ve bunun sevindirici olduğu noktası olduğunu söyledi.



SURİYE MESELESİ

Toplantıda ele alınan bir başka konunun da Suriye meselesi olduğunu belirten Kurtulmuş, "Suriye’deki bütün tarafların orada varlık sebebini meşrulaştıran kılıf DAİŞ kılıfıdır. DAİŞ’le mücadele konusunda herkes oradadır ama maalesef sadece Rusya’nın son zamanlarda yapmış olduğu, 4 bin 198 uçuştan sadece 391’i DAİŞ mevzilerine yönelik saldırılar olmuştur. Geri kalanı ise, çoğu Suriye’ye yakın mevziler, ılımlı muhaliflerin mevzileri ve hatta sivil vatandaşların olduğu alanlar olduğu bilinmektir" diye konuştu.



BAŞİKA KAMPINDAKİ TÜRK ASKERİNİN VARLIĞI

Başika’daki Türk askerinin varlığına da değinen Kurtulmuş, "Oradaki Türk askerlerinin varlığı Musul Ulusal Muhafız Kuvvetlerinin eğitilmesine ilişkin varlıktır. Son zamanlarda orada çok yakın bir noktaya gelen DAİŞ’in tehdidinden insanların korunması, askerlerimizin korunması için de oraya ilave güç kaydırması yapılmıştır. Kamuoyunun bu konuda abartılı şekilde yaklaşması, özellikle Irak Merkezi Hükümetince olağanüstü hassasiyetlerin oluşması konunun uluslararası alan taşınmasına, BM’ye taşınmasına neden oldu. Türkiye, DAİŞ’in bizim üslerimize karşı yakın tehdidini her an gözetleyerek oradaki birliklerimiz Irak’ın kuzeyinde belli bir noktaya çekildi. Böylece, Başika olayından kalkarak Irak Merkezi Hükümeti ile Türkiye arasında gerilim yaşanması isteyen çevrelerin istekleri olmamış oldu" ifadelerini kullandı.

DÜŞÜRÜLEN RUS UÇAĞININ KARA KUTUSUNUN AÇILMASI

Türkiye sınırları içinde düşürülen Rus uçağının kara kutusunun açılmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, "O uçağın seyri seferi sırasında yapılan haberleşme Türk tarafından kayıt altına alınmış daha sonra NATO tarafından teyit edilmiş olan haberleşme askeri kanallarla Rus tarafına verilmiştir. Uçakla ilgili şu anda Türk tarafının kayıt etmiş olduğu, herkesin ortak kanaatle tespit etmiş olduğu haberleşmeler uluslararası camiada herkesin elinde olabilecek şekilde mevcuttur. Rus tarafının da istifade edeceğini ümit ediyoruz" dedi.



TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normal seyirde giderken, bu ilişkilerin kesilmesine sebep olanın Türk tarafının olmadığına dikkati çeken Kurtulmuş, "Mavi Marmara katliamıyla Türkiye’nin vatandaşları, uluslararası sularda, tamamen uluslararası insani yardım malzemeleri götürürken İsrail askerleri tarafından çevrilmiş, Türk vatandaşları şehit edilmişlerdir. Mavi Marmara olayıyla başlayan, Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesi, zaten baştan beri var olan bu ilişkilerin normal seyrine çıkması Türkiye tarafının hataları nedeniyle değil, İsrail’in o günkü yöneticilerinin, hükümetinin uluslararası hukuku hiçe sayarak yapmış olduğu Mavi Marmara saldırısı sonrasıdır. Uluslararası hukukta da birçok alanda da Mavi Marmara konusunda da İsrail’in saldırısı malum raporlarda yayınlandığını ifade etmek isterim" diye konuştu.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için 3 temel şartın vazgeçilmez olduğunu defaatlerce açıklandığını hatırlatan Kurtulmuş, "Şimdiye kadar bu süre içerisinde 2013 yılında Netanyahu tarafından özür beyanı yapılmıştır, birinci şart yerine getirilmiştir. 2. ve 3. şartın yerine getirilmesi için de Türk ve İsrail tarafının teknisyenleri arasında görüşmeler, müzakereler sürdürülmektedir. Bu müzakereler devam ediyor, şu anda müzakere sürecinde kesinleşmiş bir noktada değiliz. Ancak, bu müzakerelerin olumlu bir istikamette cereyan ediyor. Kesinleşmiş bir noktaya geldiğinde bütün kamuoyuyla paylaşılacak. Bizim pozisyonumuz bellidir. Türkiye, hem tazminat, hem de İsrail’in Gazze’ye karşı sürdürmüş olduğu ablukanın kaldırılması konusunu da ısrarla bu görüşmelerde de dile getirmektedir. Görüşmelerin bir müddet daha süreceği anlaşılıyor. Kesinleştiği noktada da şu anda teknisyen düzeyinde devam eden görüşmeler siyasi noktaya taşınacaktır" şeklinde konuştu.

Keçiören’de Osmanlı halk pazarında meydana gelen yangına ilişkin de konuşan Kurtulmuş, "Bu yangın dolayısıyla oradaki vatandaşlarımızın mağduriyetleri giderilecek, hangi tür fonların, desteklerin sağlanacağı Başbakanımız tarafından yarın grup toplantısında paylaşılacak" dedi.

Kurtulmuş, elektronik kimlik kartıyla ilgili yasa tasarısını parlamentoya sevk ettiklerini de ifade etti.

Açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Kurtulmuş, bir gazetecinin, "Güneydoğu’da mağdur olan vatandaşlar için atılacak adımlara" ilişkin sorusuna, "Bu sefer spesifik olaydan bahsetmiyoruz bu sefer yaygın bir terör meselesi var, 12 ilçeyi kapsıyor. Dolayısıyla daha kapsamlı bir mesele ile karşı karşıyayız, titizlikle konu çalışıldı. Şundan vatandaşlarımız emin olsun, terör örgütü işi niye bu safhaya getirdi hep şöyle zannettiler, ’Biz bu mücadeleyi sürdürürüz, bölge halkı da destek verir’ dediler. Gördük ki bölge halkı destek vermedi. Vatandaşımızın kendilerince başkaldırdığı taleplerine cevap vermemeleri sonucu örgüt hendekler kazdı, içine bombalar yerleştirdi ve bu sefer kendi yaşadıkları yerde, hendeğin ortaya çıkarmış olduğu çatışma ortamı içerisinde, sokağa çıkma yasağının mecburen konulması sonucu ortaya çıkan hava içerisinde vatandaşlarımızı çok daha büyük baskı altına almaya çalıştı. Günlerdir iş yerlerini açamayan vatandaşlarımız var, bu insanların kendi işyerlerini açamamalarına terör örgütünün faaliyetleri vesile oldu. Biz, böyle bir ortam dolayısıyla böyle bir mağduriyete katlansınlar diyemeyiz" karşılığını verdi.

Başka bir gazetecinin, "Başika kampında Türk askeri var mı?" sorusuna ise Kurtulmuş, "Türk askerinin eğitimi devam edecek. Şu anda ilave gönderdiğimiz askerlerin temel amacı DAİŞ’e karşı mücadeledeki hassasiyetimizi artırmak ve oradaki askerlerimizi daha iyi koruyabilmek. İlave olarak görülen askerlerin bir kısmı geri noktalara çekilmişlerdir" cevabını verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile