Kurtulmuş'tan Öğrencilere Konferans

Kurtulmuş'tan Öğrencilere Konferans

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 12 Eylül'ün getirdiği siyaset sisteminin revize edilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Demokrasiyi güçlü kılmadığınız sürece, ne dış vesayetten ne de içerdeki askeri vesayetten kurtulmanız mümkün değildir'' dedi.

Genel Başkan Kurtulmuş, Karabük Üniversitesi'nde düzenlenen ''Küresel Medeniyet Krizi ve Çıkış Yolu'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, parti genel başkanlarının seçilme sisteminin değiştirilmesi konusunda teklifte bulunduklarını şimdiki sistemde bin 200 delegenin parti genel başkanını seçtiğini ve kendisinin de bunun kurbanı olduğunu söyledi.

"KENAN EVREN, MAHKEMEYLE DALGA GEÇECEK"

12 Eylül referandumunda Evren paşayı belki yargılayacaklarını ancak paşanın mahkemeyle dalga geçeceğini söylediğini anımsatan Kurtulmuş, ''Mahkemeye gelmedi bile. Gelmeden dalgasını geçmeye başladı.

Kendisince de haklı. Diyor ki, 'Kardeşim ne diye beni sineye çekiyorsunuz, ben ihtilal yapmadım. İç hizmet yasasının 35. maddesine göre devleti koruma ve kollama görevini icra ettim. Kaldı ki ben kurucu iradeyim, kaldı ki benim yaptığım anayasayla, seçim kanunuyla seçildiniz. Beni beğenmiyorsanız niyeseçildiniz, niye bu işleri yapıyorsunuz'. Hele mahkemeye gelse daha neler söyleyecek. Adam kendisince haklı. 12 Eylülden kalan bir tek maddeyi değiştirmişiz, geri kalanı olduğu gibi duruyor" dedi.

CHP'nin çok kongre yaptığını ve sürekli delege meseleleri yaşadığını, otellerin tutulduğunu ve yemeklerin organize edildiğini anlatan Kurtulmuş, ''75 milyonluk Türkiye'de bin 200 kişi bir partinin genel başkanını seçiyor. Şimdi iktidar partisi için söylüyorum, yanılmıyorsam 4 milyona yakın üyesi var. Bizim teklifimiz şu, partilerin genel başkanlarını partinin aktif üyeleri seçsin. Bu üyelerin hepsi katılmayabilir ancak duyuru yaparsınız. İllerde hakim nezaretinde yaparsanız. Bugün ki başbakan içinsöylüyorum, 3 milyon üyenin oyuyla genel başkan seçilmiş bir adamın yürüyüşü bile farklı olur, yürüyüşü değişir, konuşması bile değişir. O zaman desinler bakalım şu 1 Mart teskeresini geçirin. O zaman dersiniz kardeşim bunu bana anlatma 3 milyon üyeme anlat. Demokrasiyi güçlü kılmadığınız sürece ne dış vesayetten nede içerdeki askeri vesayetten kurtulmanız mümkün değildir" dedi.

12 Eylülün getirdiği sistemde, milletvekillerini seçim dönemi bitmesine rağmen tanımayan insanların olduğunu belirten Kurtulmuş,şunları söyledi: ''İstanbul'da 84 milletvekili var. Her yerde soruyorum bu 84 milletvekilinden 10 tanesinin ismini sayabilecek olan var mı? Tanımadığı bilmediği insanları hatta seçim döneminin sonuna kadar tanımayacağı insanları halk milletvekili seçmek zorunda kalıyor. Eskiden tek parti vardı tek liste geliyordu, şimdi çok parti var tek liste geliyor. 12 Eylül bunu getirdi. Sivil siyasette bunu değiştirmedi, hoşuna gitti çünkü, bu güzel. Bundan dolayı milletvekili zayıf oluyor. Geliyor milletvekili meclise grup başkanvekilinden izin almadan konuşamıyor. Kimseyi töhmet altında bırakmak istemiyorum ama bütün parlamento dönemi kalıp yemin dışında kürsüye çıkıp ta konuşmayan arkadaşların olduğunu tahmin ediyorum, biliyorum. Hiç bir kanun teklifi vermemiş, hiç bir önerge sunmamış bir çok milletvekili olduğunu biliyoruz. 12 Haziran seçimlerinden bu güne bir çok yasa çıktı. Milletvekili arkadaşlara bu dönem de çıkan 3 yasayı sorun, içeriğini değil metindeki ismini sorun, çok sayıda milletvekilinin bilemeyeceğini biliyorum.İçeriğini sormayın zaten bilemez. Çünkü grup başkan vekilleri nasıl el kaldırıyorsa milletvekilleri de öyle kaldırıyor.''

KAMER GENÇ ÖRNEĞİ

Kamer Genç'in meclisin en renkli siması ve tek başına bir ordu olduğunu da belirten Kurtulmuş, " Geçtiğimiz dönemde Kamer Genç tek başına bir parti gibi davranıyordu. Her akşamda televizyonlarda kendisiyle ilgili haber vardı. Şimdi görüyor musunuz Kamer Genç'i. Çünkü geçen dönem bağımsızdı, şimdi bir partide, dilediği gibi konuşamıyor. Şimdi demokrasimiz böyle olursa nasıl askeri darbeye dayanacak. Demokrasi bu kadar zayıf olursa nasıl uluslararası vesayetiniz olacak. Bunların tamamının çözümüdemokrasiyi güçlendirmektir" ifadesinde bulundu. Kurtulmuş, konferansın ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı. Üniversite bahçesine ağaç diken Kurtulmuş, geceyi Safranbolu ilçesinde geçirecek .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile