Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Çerkez Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı tarafından Cumhuriyet Konferans Salonu'nda düzenlenen"Kurtuluş Savaşında Çerkezlerin Rolü" konulu konferansta konuşan Ünal, temel amacının Kafkas tarihi ve kültürü konusunda araştırmalar ve yayınlar yaparak, eğitsel ve kültürel alanlarda hizmet etmek olduğunu söyledi.
Çerkes köylerini tek tek dolaştığını ve kültürel anlamda uzun yıllarca çalışmalar yaptığını belirten Ünal, "Bağımsızlık savaşımıza Çerkeslerin katkısının çok yönlü olmuştur. Kafkasya'dan 1473 yılından itibaren başlayan göçler kademeler halinde uzun yıllar devam etti" ifadesini kullandı.
Ünal, Osmanlı ordusuna gerilla taktikleriyle savaşacak 80 Çerkesin talep edildiğini kaydederek, "Çerkesler gelenek açısından İslam ile uyumlu bir toplumdur. Osmanlı Devleti çerkes toplumunu her zaman benimsemiştir. Bu topraklara yerleşen Çerkesler kültürlerini de bu topraklara getirmiş ve kabul görmüşlerdir" diye konuştu.
Adige Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rashid Khunagov ise Türkiye'de bulunan Çerkeslerin buradaki kültürle kaynaştığını gözlemlediğini vurgulayarak, "Üniversiteler olarak beraber daha çok çalışarak ve bunu bilimsel olarak topluma yansıtarak bu tür çalışmaların devam etmesini diliyorum. Üniversiteler aile olarak çalıştıkları müddetçe birlikte büyüyecekler" değerlendirmesinde bulundu.
Konferans, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Genç'in, Muhittin Ünal'a plaket vermesiyle sona erdi.
'Kurtuluş Savaşı'nda Çerkeslerin Rolü ' Konferansı
Kafkas Araştırma Kültür Dayanışma Vakfı (KAF-DAV) Başkanı Muhittin Ünal, Kurtuluş Savaşı'nda Çerkeslerin rolünün büyük olduğunu belirterek, "Bağımsızlık savaşımıza Çerkeslerin katkısının çok yönlü olmuştur" dedi.