Kuru incirde 58 bin ton rekolte bekleniyor

Ege Bölgesi'nin ihraç ürünleri arasında yer alan kuru incirde, 2010-2011 rekoltesi 58 bin 662 ton olarak açıklandı. Geçen yıl bu miktar 56 bin 590 ton

Ege Bölgesi'nin ihraç ürünleri arasında yer alan kuru incirde, 2010-2011 rekoltesi 58 bin 662 ton olarak açıklandı. Geçen yıl bu miktar 56 bin 590 ton olmuştu. Rekolte artışında kış ve ilkbahar aylarındaki yağmurların mevsim normallerinin üzerinde yağmasının etkili olduğu belirtildi. Haziran ayındaki yağışların ise meyveye zarar verdiği kaydedildi.

Kuru İncir rekolte tahmin raporu İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege İhracatçı Birlikleri ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle hazırlandı. Sonuçlar, İTB'de düzenlenen basın toplantısında açıklandı. İTB Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, geçen yıla göre rekoltenin yüzde 3,7 arttığını ancak haziran ayındaki yağışlar sebebiyle üründe kalite kayıpları olduğunu söyledi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Menaşe Gabay ise şu ana kadar 43 bin ton ihracat yapıldığı bilgisini verdi. Bu sezonda benzer ihraç miktarlarına ulaşmak istediklerini kaydeden Gabay, "Üreticilerin yağışlar nedeniyle kalite kaybı yaşanan incirleri ayıklaması, ihracatta yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçilmesini sağlayacaktır." dedi.

İTB Yönetim Kurulu Üyesi Şen, 28 Eylül ile 14 Ağustos 2010 arasında 43 bin ton incir ihracatı yapıldığını, şu anda piyasada 5 bin ton eski ürün bulunduğunu kaydetti. İç piyasada tüketimin 9 bin olarak tahmin edildiğini söyleyen Özhan Şen, "Bu yıl meyve tutumu ve rekolte iyi ancak kalite ne yazık ki iyi değil. Sürgünlerde fazla meyve olması, kontrolsüz ileklemeler, mevsim normalleri dışında yağışlar ve yüksek nem, çatlak meyve ve iç çürüklüğü gibi olumsuzluklara neden oldu. Bu şartlar altında geçen yıla göre yüzde 3,7 artışla 58 bin 662 ton rekolte bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Gabay ise rekoltenin iyi olduğunu ancak kalite problemleri bulunduğunu kaydetti. Bu ortamda ürünün değerinde ihracı için çalışacaklarını belirten Menaşe Gabay, "İyi bir sezon olmasını diliyoruz." dedi.

Tariş İncir Birliği Başkanı Hüseyin Karazor da rekolte tahmin heyetinde birliğin işlerinin yoğunluğu sebebiyle yer alamadıklarını belirterek, "Rekolte hayırlı olsun. Bundan sonra görev ihracatçının." diye konuştu. İncirde bellirli bir kalite kaybı olduğunu ancak yüksek bölgelerde yetişen ürünlerde olmadığını kaydeden Karaezor, "İhracatçı dağa çıksın, kaliteli inciri alsın. Bunu değerinde ihraç edip karşılığını üreticiye versin. Tariş İncir Birliği olarak beklentimiz budur." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile