Kuru Incirin 2023 Rotasi Aydin'da Belirlendi

Kuru Incirin 2023 Rotasi Aydin'da Belirlendi

Dünyanin en kaliteli incirlerinin yetistigi Aydin’in ev sahipliginde gerçeklestirilen toplantida, 2022 yili kuru incir ihracati degerlendirilirken, kuru incirin 2023 rotasi da belirlendi.

Ege Ihracatçi Birlikleri (EIB) Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi koordinesinde düzenlenen Kuru Incir Kurulunun ilk toplantisi Aydin’da gerçeklestirildi.

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden olan, ülkeye 2022 yilinda 246 milyon dolar döviz kazandiran ve cennet meyvesi olarak tanimlanan kuru incir sektöründeki güncel gelismeler, kuru incir ihracatçilarinin ve ilgili paydaslarin katilimi ile gerçeklestirildi.

Türkiye’nin kuru incir üretim üssü olan Aydin’in ev sahipliginde düzenlenen toplantida kuru incir ihracatinin 2022 yili ihracat degerlendirmesi ve 2023 yili stratejileri belirlendi.

Toplantinin açilis konusmasini gerçeklestiren Ege Ihracatçi Birlikleri (EIB) Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Ali IsiK, "Kuru meyve sektörümüz, tamamina yakini yerli girdilere dayanan ve tarimsal ürün ihracatimizda önemli bir yere sahip bir sektör. Kuru meyve ihracatimiz bir önceki yilin ayni dönemine göre karsilastirildiginda degerde yüzde 1 oraninda artis kaydederek 1 milyar 573 milyon dolar olarak gerçeklesmistir. 2022 yili toplam ihracatimizin 1 milyar 79 bin dolarlik kismi çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayisi ihracatindan elde edilmistir. Kuru incir ihracatimizdan 2022 yili itibariyle bir önceki yila göre yüzde 6’lik bir düsüsle 246 milyon dolarlik bir gelir elde edilmistir. Ihracat miktarimiz ise 2022 yilinda bir önceki yila göre yüzde 1 azalarak 70 bin ton olarak gerçeklesmistir. Dünya kuru incir üretim ve ihracatina baktigimizda ülkemizin dünya üretim ve ihracatinin yüzde 58’ini gerçeklestirdigini görüyoruz. Kuru incir sektörü olarak 115 ülkeye ihracat gerçeklestirmisiz. Ihracat yaptigimiz birinci ülke 37 milyon dolarlik ihracatla Amerika Birlesik Devletleri oldu. Fransa 31 milyon dolarlik ihracatla ikinci sirada yer aldi. En çok ihracat yaptigimiz ülkeler listesinin üçüncü basamaginin sahibi 30 milyon dolarla Almanya oldu" dedi.



"Ihracatimiz 120 milyon dolar olarak gerçeklesti"

Kuru incir ihracatinin 120 milyar dolar olarak gerçeklestigini sözlerine ekleyen Isik, "7 Ekim 2022 tarihinde baslayan 2022/23 sezonunda bugüne kadar sezonluk rakamlara baktigimizda ise bütün kuru incir ihracatimizin 26 bin 250 ton, kesilmis kiyilmis kuru incir ihracatimizin bin 800 ton, ezme incir ihracatimizin 3 bin 760 ton, hurda ve kavrulmus incir ihracatimizin 578 ton, diger kuru incir ihracatimizin 638 ton olmak üzere toplam kuru incir ihracatimizin geçen sezonun ayni dönemine göre yüzde 1 oraninda artarak 33 bin ton olarak gerçeklestigini, ihracat gelirimizin ise geçen sezona göre yüzde 9 düsüsle 120 milyon dolar olarak gerçeklestigini görüyoruz. Bu çerçevede ihracatimizi hem miktar hem de gelir olarak artirmak, ürün ve pazar çesitlendirmesi yapmak sektörümüz açisindan büyük önem tasiyor" seklinde konustu.



"Pazar çesitliligini artiracagiz"

Uluslararasi ticarette pazar çesitliligini artirmayi hedeflediklerini ifade eden Isik, "Ticaret Bakanligimizin Uzak Ülkeler Stratejisi çerçevesinde Ege Ihracatçi Birlikleri olarak 2023 yilinda pek çok ülkeye yönelik Ticaret Heyeti organizasyonlari planliyor, bu sayede Türkiye’nin küresel pazarlarda konumunu güçlendirmek ve uluslararasi ticarette pazar çesitliligini artirmayi amaçliyoruz. Mart ayinda da duyurusuna çiktigimiz ve üyelerimizin katilimlarini bekledigimiz Malezya’ya yönelik bir ticaret heyetimiz olacak, yine önümüzdeki günlerde bir URGE projesini hayata geçirmeyi planliyoruz ve bunun da duyurusunu sizlerle paylasacagiz. Toplantimizin tüm sektörümüz açisindan hayirli olmasini temenni ediyorum" diye konustu.



"7 milyonu asan agaç varligina sahibiz"

Aydin genelinde 37 bin hektar alanda incir üretimi yapildigini ifade eden Aydin Il Tarim ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, "Incirin, dünyada üretimde lider oldugumuz stratejik öneme sahip önemli bir ürünümüzdür. Ilimiz, 37 bin hektar üzerinde incir üretim alani ve 7 milyonu asan agaç varligina sahiptir. Üretim alanimizin yüzde 31’inde organik tarim yapilmaktadir. Ilimiz yillar itibariyle 65-70 bin ton araliginda yetisen kuru incir rekoltesine sahiptir. Ilimiz, ülke kuru incir üretiminin yüzde 85’ini, dünyanin ise yüzde 60’ini karsilamaktadir.

’Aydin inciri’ ayni zamanda ülkemizin AB cografi isaretine sahip 8 ürününden birisidir. 2022 yilinda ihracatçi firmalar tarafindan hazirlanan ve Il Müdürlügümüzce muayene edilerek ihracatina müsaade edilen kuru incir miktari 48 bin 649 tondur. Ilimizde 170 adet incir isletmesi, 166 adet incir deposu bulunmaktadir. Ihracatçilarimizin, mesai mefhumu gözetmeksizin hizmeti yerinde ve ivedi alabilmesi için Nazilli ilçemizde 5, Sultanhisar ve Söke ilçelerimizde 2’ser ve merkezimizde 16 inspektöre yetki devri yapilarak karantina hizmetleri ilçelerimizde de verilmeye baslanilmistir. Taze incir ihracatina esas hasat tarihleri, Il Müdürlügümüz koordinatörlügünde kurulan komisyon tarafindan belirlenerek üreticilerimiz korunmakta ve kuralli hale getirilmektedir. Yine Müdürlügümüz koordinasyonunda her yil Agustos ayinda kuru incir rekolte çalismalari yürütülmektedir. 2022 yilinda yapilan incir rekoltesi çalismalarina göre, 69 bin 486 ton olarak tahmin edilmistir" ifadelerini kullandi.

"45 bin adet incir fidani dagittik"

Aydin genelinde son 3 yilda 45 bin adet incir fidani dagitimi yapildigina dikkat çeken Ökdem, "Müdürlügümüzce 2022 yilinda incir isletmelerine yönelik 247, incir depolarina ise 165 denetim gerçeklestirilmistir. Kuru incirde 36 adet aflatoksin, 8 adet okratoksin olmak üzere 44 adet yani toplamda 265 ton inci için RASFF Hizli Alarm bildirimi alinmistir. Il Müdürlügümüz tarafindan incir üreticilerine yönelik yetistiricilik, etephon, ilekleme ve aflatoksin konularinda egitimler verilmektedir. 2022 yilinda il genelinde 78 toplanti ile 1439 üreticiye ulasilmistir. Son 3 yilda yaklasik 45 bin adet incir fidani, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi destegiyle yine son 3 yilda toplamda 34 bin 750 adet incir kurutma kereveti, 3 bin 560 adet örtü file ve 25 bin adet eksilik tuzagi dagitimi yapilmistir. Sofralarimiza tat katan inciri üreten üreticilerimize her türlü katki ve destegi veren Ege Ihracatçi Birlikleri Baskan ve Yöneticilerine üreticilerimiz ve sektör adina tesekkür ediyorum. Yapilan toplantinin üreticilerimiz ve sektöre hayirli olmasini temenni ediyorum" ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile