Türkiye’de yetisen fistik, kayisi, incir ve diger kuru meyve mamulleri olmak üzere lezzet açisindan çok üstün olmasina ragmen, fiyat açisindan dünya pazarlarinda rekabette zorlanildigini ifade eden Baskan Çikmaz, yurt disi pazarlarin kaybedilmemesi için basta Antep fistigi olmak üzere bazi ürünlerin Dahilde Isleme Rejimi çerçevesinde degerlendirilmesini istedi. Güneydogu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Mehmet Çikmaz, açiklamasinda sunlari söyledi:
“Türk ihracatçilar olarak dünya kuru meyve ve mamulleri pazarinda önemli bir yere sahibiz. Ancak, yillarin emegi ile olusan bu pazari kaybetme tehlikesi yasiyoruz. Ülkemizde yetisen kuru meyve ve mamulleri, tat, lezzet ve aroma bakimindan rakipsizdir. Özellikle ülkemizde Antep Fistiginda olusan piyasa hareketliliginden dolayi uluslararasi piyasalarda fiyatlarimiz yüksek kaliyor, bu da sanayici ve ihracatçilarimizin rekabet sansini büyük oranda engelliyor. Katma Degerli ürün ve inovatif üretim düsüncesi ile gerçeklestirdigimiz birçok yatirim, ve yillar süren emek ile olusturdugumuz pazarlarimizi çok kisa sürede rakip ülkelere kaptirma tehlikesi ile karsi karsiyayiz. Sürdürülebilir ihracatin devami ve yogun çabalarimizin heba olmamasi için basta Antep fistigi olmak üzere bazi ürünlerin geçici süreli Dahili Islem Rejimi çerçevesinde degerlendirilmesini istiyoruz. Böylece, bizler yurt disindan temin edecegimiz hammaddeyi Türkiye’de isleyerek katma degerli ürün olarak yeniden yurt disi pazarlara satabilecegiz. Bu sayede ülke ekonomimize daha yüksek katkilar saglayabilecegiz. Önemli bir pazarimiz var. Biz sadece dünya ile ayni kosullarda hammadde istiyoruz. Bu hammaddeyi yurt içinde isleyerek ihraç edecegimiz için yurt içi pazarlar bundan etkilenmeyecektir. “
Sial Paris, genel gida ihracatini olumlu etkileyecek
Fransa’da düzenlenen SIAL Paris 2022 Uluslararasi Gida Fuari ile ilgili de genel degerlendirmelerde bulunan Güneydogu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Mehmet Çikmaz fuarda ki Türk stantlarini TIM Baskan Vekili ve GAIB Koordinatör Baskani Ahmet Fikret Kileci’yle birlikte heyet halinde ziyaret ettiklerini ve fuarin genel gida sektörü açisindan basarili geçtigini söyledi.
Baskan Çikmaz, “SIAL Paris Uluslararasi Gida Fuari, gida sektörünün dünyadaki en büyük bulusmalarindan birisi olarak nitelendiriliyor. Türkiye’den 387 gida firmasinin katildigi fuar özellikle Avrupa ve Amerika pazarlari açisindan büyük önem tasiyor. Avrupa ve Amerika’daki tüketiciler üstün kaliteli, inovatif ve farklilasan ürünlere yöneliyor. Bu anlamda bizlerin de katma degeri yüksek, inovatif ürünlere yönelmesi gerekiyor. Fuara Avrupa’daki zincir marketlerin satin alma heyetleri büyük ilgi gösterdi. Firmalarimiz açisindan basarili bir fuar oldu’’ seklinde konustu.
Kuru Meyvede 'Inovatif Ürün' Morali
Güneydogu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Mehmet Çikmaz, dünya kuru meyve ve mamulleri ticaretinde “inovatif” ürünlerin pazarlardaki payinin hizli bir sekilde arttigini söyledi. Paris SIAL 2022’nin verimli geçtigine de dikkat çeken Baskan Çikmaz kurum meyve sektörüyle ilgili gelismeleri de yakindan izlediklerini sözlerine ekledi.