Kuru ot ve anız yakım ihbarları ormancıları tedirgin ediyor

Hasadın ardından bahçe ve tarla temizlemesi sonrası kuru ot yakımları orman yangınlarına davetiye çıkarıyor. Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü, anız ya

Hasadın ardından bahçe ve tarla temizlemesi sonrası kuru ot yakımları orman yangınlarına davetiye çıkarıyor. Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü, anız yakımları sebebiyle Antalya'nın Doğu bölgesinde 25 Ekim tarihine kadar orman yangını riskinin devam edeceğini bildirdi.

Manavgat Orman İşletme Müdürü Ali Bahşi, son günlerde kuru ot ve anız yakımıyla ilgili çok sayıda ihbar almaya başladıklarını söyledi. Poyrazlı havada yakılan kuru ot ve anızın kontrolünün imkansız olduğuna dikkat çekti. Bahşi, kuru ot yakımı sonrası olası bir rüzgarda ateşin kontrol edilemeyeceğini, bunun tıpkı kuvvetli yağış sonrası her tarafı alıp götüren sel gibi olduğunu belirtti.

Köylerde kuru ot ve anız yakımıyla ilgili sürekli bilgilendirme toplantısı yaptıklarını belirten Bahşi, buna rağmen halen köylerde çiftçilerin ürün hasadı sonraı kuru ot ve anız yakımın devam etmesine bir türlü anlam veremediğini kaydeti. Bahşi, "Son günlerde Manavgat'ta kuru ot ve anız yakımına ait ihbarlar çoğalmaya başladı. Yangın kulelerinde duman görür görmez hemen olay yerine intikal ediyoruz. Bahçe çitlerinde kuru ot ile tarlalarda anız yakmalar arttı. Kulelerden duman gördüğümüz yere vardığımızda kuru ot yakılan tarlanın 250 metre sonrası ormanlık alan. Yangın tarladan ormanlık alana sıçrası binlerce hektarlık ormanlık alan yanacak. Uyarılarımızı dikkate almayan anız yakımlarına karşı cezai müeyyide uygulayacağız." diye konuştu. Verimli ormanın en az 50 yılda yetiştiğinin altını çizen Bahşi, bir kuru ot yakımı sonrası 50 yılda yetişen emeğin ve oksijen deposunun kül olmasına seyirci kalmayacaklarını dile getirdi.

Öte yandan Manavgat orman yangınları bakımından son 20 yılın en iyi günlerini yaşıyor. İlçede 2010 yılında ufak çaplı 6 orman yangınında 4 hektarlık ormanlık alanın yandığı belirtiliyor. Bunda en önemli etkenin gözetleme kulelerinde bir duman görülmesi halinde başta helikopter olmak üzere araç ve ekiplerin olay yerine hızlı bir şekilde intikal etmesinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

Öte yandan 3 yıl önce Manavgat'ın Sarılar beldesi, Bucakşıhlar (Bucakşeyhler) köyü ile Burmahan köylerinde çıkan orman yangınında 940 hektar ormanlık alan yanmıştı. 2 yıl önce Manavgat'ın Taşağıl beldesi Karabük köyünde çıkan ve 6 gün süren orman yangınında Serik ilçesiyle birlikte 16 bin hektar ormanlık alan zarar görmüştü.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile