TOLGA ALBAY - Türkiye'nin ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzümde ilaç kalıntısı limitlerinin düşürülmesinin ardından alınan tedbirlerin etkisiyle Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta sorun yaşanmaması üreticiyi sevindirdi.
Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin her yıl ürettiği yaklaşık 300 bin ton çekirdeksiz kuru üzümün 230 bin tonunu ihraç ettiğini, bu ürünün Ege Bölgesi'nin en önemli geçim kaynakları arasında yer aldığını belirtti.
Kuru meyveler arasında en önemli ihracat ürünü olan çekirdeksiz kuru üzümün tüm yıla yayılan bir emekle üretildiğini ifade eden Öz, üründe kalite, verim ve gıda güvenliğini artırmaya yönelik çalışmaların sonuçlarının alındığına dikkati çekti.
Geçen yıl AB'nin Türkiye'nin görüşünü almadan verdiği kararla, bağlarda salkım güvesine karşı yaygın olarak kullanılan 'klor prifoz etil' etken maddeli bir zirai ilacın kalıntı limitini 50 kat düşürdüğünü anlatan Öz, milyonda 0,5 birimlik kalıntı limitinin yüz milyonda 1 birime düşürüldüğünü, bunun ilacın kullanımının yasaklanması anlamına geldiğini dile getirdi.
İlaç kalıntı limitinin sezon ortasındayken düşürüldüğünün açıklanmasının ihracatta büyük soruna neden olduğunu kaydeden Öz, 'Stoktaki ürünlerin ne olacağı belli olmadığı için fiyatlar iyice düştü. 5,60 lira olan üzüm ihraç fiyatı, 3,5 liraya geriledi. Üretici ve ihracatçı mağdur oldu. İtalya ve İngiltere'nin uygulamaya geçiş tarihini ötelemesiyle bu ürünleri gönderebildik.' dedi.
- Kalıntıdan dönen ürün olmadı
Bu ilacın kesinlikle kullanılmaması için üretici birlikleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ihracatçıların sürekli eğitim toplantıları yaptığını, firmaların alım yaptığı üreticileri bu ilaçtan uzak durmaları konusunda uyardığını dile getiren Öz, sektörün bu sınavdan alnının akıyla çıktığını ifade etti.
Öz, üreticiden alternatif ilaç kullanmalarını ya da organik mücadeleye yönelmelerini istediklerini belirterek, şöyle konuştu:
'İhracatçılar olarak da aldığımız ürünleri hassasiyetle inceledik. Şükür ki hiçbir sorunla karşılaşmadık. Üreticiyi de duyarlılığından dolayı tebrik ediyoruz. İhracatta iade olduğunu hiç duymadık, kalıntıdan dolayı dönen ürün olmadı. Bizim için bu, hayra vesile bir durum oldu. Bu sayede sektör olarak kendimizi ispat ettik. Üretime bir disiplin geldi, bu süreçte üreticilerle yakınlaştık.'
Çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 80'inin AB pazarına gönderilmesi nedeniyle yeni limitlere uyumun hayati önem taşıdığına işaret eden Öz, Türk üzümünün kalitesi ve güvenilirliğiyle dünya pazarında aranan bir ürün olduğunu dile getirdi.
- Üretim organiğe yöneliyor
Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Öz, salkım güvesi zararlısıyla asmalara takılan plastik bir bilezik sayesinde organik yolla da mücadele edilebildiğini, çok sayıda üreticinin de bu yönteme geçiş yaptığını belirterek, devletin sağladığı desteğin artırılması gerektiğini ifade etti.
Yeni sezonda da yüksek rekolte nedeniyle fiyatlar üzerindeki baskının devam ettiğini dile getiren Öz, eylül ayından bu yana 70 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ederek 114 milyon dolar gelir sağlandığını bildirdi.
Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire de üreticinin kalıntı limitlerinin düşürülmesiyle ortaya çıkan tehdidi görerek tedbir aldığını, ihracatında sorun yaşanması beklenilen bu üründe şu ana kadar hiç kalıntı limiti sorunu görülmediğini söyledi. Kaçire, 'Bu, beklentilerin de üzerinde bir başarı oldu.' diye konuştu.
Kuru Üzüm Üreticisi İlaç Kalıntısı Sınavını Geçti
Bağlarda yaygın olarak kullanılan bir zirai ilacın kalıntı limitinin düşürülmesi sonrası alınan tedbirler sayesinde çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında sorun yaşanmadı Sezonun başladığı eylül ayından bu yana AB ülkelerine gönderilen 70 bin ton çekirdeksiz kuru üzümde ilaç kalıntısı kaynaklı iade olmadı Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Öz: 'Bizim için bu, hayra vesile bir durum oldu. Bu sayede sektör olarak kendimizi ispat ettik'