'Kurulusun Topragi' Bilecik'in Uluslararasi Ögrenci Sayisi Türk Dizileriyle Artiyor

Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sükrü Beydemir: 'Ülke televizyonlarimizin hazirlayip bizlere sunduklari dizilerle Orta Dogu'dan, Orta Asya'dan hatta Afrika'dan ciddi anlamda Türkiye'ye yönelis oldugunu görüyoruz. Bilecik'i ciddi anlamda merak ettiklerini biliyoruz. Bu durum dizilerin aslinda bize katkisidir' '1360 civarinda uluslararasi ögrencimiz üniversitemizde bulunuyor. Iki yil önce 26 ülkeden ögrenci alirken su anda 52 ülkeye ulasarak ülke sayisi yüzde 100 artti'

YAVUZ EMRAH SEVER - Türk dizilerinin dünya çapinda genis izleyici kitlelerine ulasmasiyla Osmanli'nin "kurulus topragi" Bilecik'e ilginin artmasi ve üniversitenin sahip oldugu imkanlar sayesinde kentteki uluslararasi ögrenci sayisi, son iki yilda üç katini geçti.

Özellikte TRT'de yayinlanan "Dirilis Ertugrul" dizisiyle dikkati çeken, Osmanli Devleti'nin temellerinin atildigi Bilecik, Türkiye'de üniversite egitimi almak isteyen uluslararasi ögrencilerin merak ettigi sehirler arasinda ön siralarda geliyor.

Iki yil önce 26 ülkeden 418 ögrencisi bulunan Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi (BSEÜ), su an 52 ülkeden 1360 uluslararasi ögrenciye egitim ögretim hizmeti sunuyor. Üniversiteyi tercih eden uluslararasi ögrenciler, Türkçe Ögretimi Uygulama ve Arastirma Merkezinde (TÖMER) Türkçe egitimi de aliyor.

BSEÜ Rektörü Prof. Dr. Sükrü Beydemir, AA muhabirine, "Erasmus", "Farabi" ve "Mevlana" gibi degisim programlariyla kente gelen ögrencilerin hem egitim aldigini hem de farkli kültürleri tanima firsati buldugunu söyledi.

Verdikleri diplomanin, dünyanin çesitli yerlerinde geçerli sayilmasi, Türkçe ögretmeleri, Ingilizce kurslari düzenlemelerinin de birer etken oldugunu belirten Beydemir, Bilecik'i, konumu ve cografyasiyla butik ve güvenli bir sehir olarak nitelendirdi.

Kentin tarihi özelliklerine dikkati çeken Beydemir, "Tabir yerindeyse 'bir çagin basladigi sehir' diyebiliriz Bilecik'e. Osmanli burada kurulmus. Ülke televizyonlarimizin hazirlayip bizlere sunduklari dizilerle Orta Dogu'dan, Orta Asya'dan hatta Afrika'dan ciddi anlamda Türkiye'ye yönelis oldugunu görüyoruz. Bu dizilerimizin merkezine bakildiginda Bilecik'tir. Bilecik'i ciddi anlamda merak ettiklerini biliyoruz. Bu durum, dizilerin aslinda bize katkisidir." diye konustu.

- 2021-2022 akademik yilinda 7 bin basvuru

Rektör Beydemir, Bilecik'in Istanbul ve Ankara'ya ikiser saat, Bursa ile Eskisehir'e 40'ar dakika uzaklikta olmasi ve hizli trenle ulasim imkani bulunmasinin da uluslararasi ögrencilerin tercihlerinde önemli etken olduguna isaret etti.

Kentte sosyal alanlarin yavas yavas gelistigini, üniversitedeki akademik ve sosyal alanlarin iyilestirilmesi yönünde çalismalar yapildigini dile getiren Beydemir, su bilgileri paylasti:

"2021-2022 yili içinde 7 bin müracaatin oldugunu görüyoruz. Lisans düzeyinde 1200 civarinda uluslararasi ögrencimiz ögrenim görüyor. Yüksek lisans ve doktora egitimlerinde belli sayida ögrencimiz var. Meslek yüksekokulumuzda okuyan ögrencilerimiz var. Toplamda 1360 civarinda uluslararasi ögrencimiz üniversitemizde bulunuyor. Iki yil önce 26 ülkeden ögrenci alirken su anda 52 ülkeye ulasarak ülke sayisi yüzde 100 artti. Ögrenci çesitliligimizi artiriyoruz. Çesitliligin artmasi, hem kültürel hem de sosyal açidan bizim için önemli. Biz, uluslararasi ögrencilerimizi 'fahri elçilerimiz' olarak degerlendiriyoruz. Elimizden gelse dünyanin tüm ülkelerinden tek bile olsa ögrenci almak isteriz. Bunu, hem ülkemizin hem Bilecik'in hem de üniversitemizin tanitimi açisindan da önemli görüyoruz."

Beydemir, üniversitelerini tercih eden her uluslararasi ögrencinin okula ve sehre aidiyetlerinin artmasi için kampüste onlarin ülkelerine ait bayraklari dikmeyi planladiklarini sözlerine ekledi.

- "Bos zamanlarimda Türk dizilerini izliyorum"

TÖMER'de Türkçe egitimi de alan ögrencilerden Misirli Abdelmalek Helal Abdelmalek Dakrouny da bu üniversiteyi tercih etmeden önce iyi bir arastirma yaparak karar verdigini belirtti.

Sehrin küçük olmasinin kendisini rahat ettirdigini anlatan Dakrouny, "Ben küçük sehirleri seviyorum. BSEÜ bir yil sonra çok daha iyi olacak. Bunun için tercih ettim. Bos zamanlarimda Türk dizilerini izliyorum. Dirilis Ertugrul dizisini izledim, çok begendim. Bilecik'in tarihi çok iyi. Ben çok begendim." ifadelerini kullandi.

Sudanli Elamin Ahmed Abdelrahman ise üniversiteyi çok güzel buldugunu kaydederek, "Dirilis Ertugrul ve Söz dizilerini izledim. Türkiye'yi merak ettim." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile