Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginca, tüm kurumlarin web sayfalarinin erisilebilir olarak tasarlanmasi amaciyla "Web Erisilebilirlik Egitimleri" düzenlendi.v
Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlügü tarafindan, çevrim içi yapilan "Erisilebilirlik Atölyeleri" çalismalari kapsamindaki etkinlige, çesitli kurum temsilcileri katildi.
Bilgi ve iletisim teknolojileri alanlarinda erisilebilirligin saglanmasi amaciyla ilk kez düzenlenen egitimde, "Web Erisilebilirligi nedir?", "Web Erisilebilirligi Paydaslari kimlerdir?", "Web Erisilebilirligi Standart ve Rehber Kurallari nelerdir?" ve "Web Erisilebilirligi Degerlendirme yöntemleri nelerdir?" basliklari altinda bilgilendirme yapildi.
- "Web sitemizin erisilebilirlik açisindan eksiklerini giderdik"
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç, programda yaptigi konusmada, "Erisilebilirlik Atölyelerinin" ikinci basligi olacak sekilde web erisilebilirligi egitimini baslattiklarini bildirdi.
Bakanlik olarak, ilk erisilebilir web sitesi belgesi almaya talip olduklarini belirten Koç, "Web sitemizin erisilebilirlik açisindan eksiklerini giderdik, standartlarimizi tekrar gözden geçirdik. Ilk belgeyi almayi hedefliyoruz." dedi.
Koç, erisilebilirlik konusunda gelismis ülkeleri ve bütün uluslararasi uygulamalari yakindan takip ettiklerini vurguladi.
Kovid-19 salgin sürecinin, birtakim yeni gerçeklikleri ortaya çikardigi degerlendirmesinde bulunan Koç, sunlari kaydetti:
"Ülke olarak pandemide büyük sinav verdik. Dünyaya tekrar medeniyetimizin ne kadar farkli oldugunu ortaya koyacak güzel örnekler çikardik. Vefa Sosyal Destek Programi bunun en güzel örnegi, 84 milyon vatandasimiz bir vücut oldu.
Kamu kurumlari olarak pandemiyle ilgili tedbirlerini ortaya koyuyor, bu tedbirleri vatandaslara duyurmak için farkindalik programlari yapiyoruz. Ancak maalesef bu içeriklerin erisilebilir açisindan ciddi manada eksiklikleri oldugu ortada. Bir gayret edilme durumu var ama standartlari olmali. Engelli bireylerin ve ailelerinin bilgiye ihtiyaci oldugu en önemli dönemde bu bilgiye erismekte zorlandiklarini gördük."
Koç, sadece bir defa bilgiye erisimin yetmeyecegini, bunun süreklilik ve farkli metotlarla sadece yazili metin üzerinden degil farkli görselle bilgiye erisimin desteklenmesi gerektigini ifade etti.
Öte yandan program kapsaminda, Orta Dogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kibris Kampüsü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yeliz Yesilada da erisilebilir web sitesine iliskin bilgi verdi.
Yesilada, yaptigi sunumda, en fazla erisimin web siteleri üzerinden oldugunu ifade ederek, pandemi döneminde web sitelerinin okullarin yerini aldigini ve bilgi ve iletisim kaynagi haline geldigini aktardi.
Yesilada, ayrica web sitelerinin sesli betimleme konusunda örneklerini de paylasirken, "www. Türkiye.gov.tr"nin iyi bir uygulama oldugunun altini çizdi.
Programda, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Devlet Arsivleri Baskanligi, Dijital Dönüsüm Ofisi Baskanligi, Diyanet Isleri Baskanligi, Insan Kaynaklari Ofisi Baskanligi, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterligi, Milli Saraylar Idaresi Baskanligi, Savunma Sanayii Baskanligi, Strateji ve Bütçe Baskanligi, Yatirim Ofisi Baskanligi, Türk Silahli Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfi Genel Müdürlügü, Sermaye Piyasasi Kurulu (SPK), Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK), Kamu Ihale Kurumu (KIK), Rekabet Kurulu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlari Kurumu, Kisisel Verileri Koruma Kurumu, Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcilar Kurulu (HSK), Sayistay, Yargitay, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcileri yer aldi.
Kurumlarin Web Sayfalarinin Erisilebilir Olarak Tasarlanmasi Amaciyla 'Web Erisilebilirlik Egitimleri' Düzenlendi
Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlügünce bilgi ve iletisim teknolojileri alanlarinda erisilebilirligin saglanmasi amaciyla ilk kez düzenlenen egitimde 'Web Erisilebilirligi nedir?', 'Web Erisilebilirligi Paydaslari kimlerdir?', 'Web Erisilebilirligi Standart ve Rehber Kurallari nelerdir?' basliklari ele alindi.