Kuş Cenneti İlgi Bekliyor

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Çetiner: 'Seyfe Gölü'ne su girişi üzerindeki tehditleri ortadan kaldıramazsak gölümüz belki de yazın tamamen kuruyacaktır. O kötü durumu yaşamamak için şimdiden tedbirlerimizi artırmalıyız'

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, son yağışlarla binlerce göçmen kuşun uğrak yeri haline gelen gölün, su girişi üzerindeki tehditler ortadan kaldırılmazsa yazın tamamen kuruyabileceğini söyledi.

Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nde son zamanların en yoğun kuş popülasyonunu gördüklerini belirtti.

Son yağışlarla su seviyesinin yükselmesinin bunda büyük etken olduğunu vurgulayan Çetiner, 'Su oranı istediğimiz noktada olmasa da seviyedeki artışla son yıllarda görmediğimiz bir kuş popülasyonunu gözlemliyoruz. Daha önce binlerce flamingoyu bir arada göremiyorduk. Bu kadar turnayı aynı anda bu kadar yoğunlukta göremiyorduk. Zaman zaman küçük gruplar halinde geliyorlardı ama şimdi büyük gruplar halinde geldiler' dedi.

Göldeki bu güzelliğin korunması gerektiğini dile getiren Çetiner, gölü besleyen Malya, Horla ve Seyfe pınarları üzerindeki içme suyu ve sulama tehditleri ortadan kaldırılmadığı takdirde kuruma tehlikesi yaşanacağı uyarısında bulunarak, 'Seyfe Gölü'ne su girişi üzerindeki tehditleri ortadan kaldıramazsak gölümüz belki de yazın tamamen kuruyacaktır. O kötü durumu yaşamamak için şimdiden tedbirlerimizi artırmalıyız. Göle özel bir ilgisi olan Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu'dan, valimizden ve milletvekillerimizden çalışmaların hızlandırılmasını bekliyoruz. Bu güzellikler yok olmasın' diye konuştu.

Çetiner, Seyfe Gölü için Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması Projesi'nin (ÇATAK) başlatıldığına işaret ederek, özellikle içme suyu ve sulama için gölden su alınmasının en az düzeye indirilmesi gerektiğini vurguladı.

Su alımı için alternatif yerler bulunması gerektiğini anlatan Çetiner, 'Seyfe Havzası'ndan alınan içme suları durdurulmalı. Havzadaki tarım alanlarında daha az su kullanımı sağlayacak ürün çeşidi teşvik edilmeli. Daha az su sarfiyatı ve daha fazla verim için vahşi sulama sistemi yasaklanıp, damlama sulama sistemi tanıtılmalı ve teşvik edilmeli. Derin kuyulardan alınan su miktarı kontrol altında tutularak, havzadaki seviyeye göre su verilmeli' ifadelerini kullandı.

Uluslararası Ramsar Sözleşmesi'nin yanı sıra Türkiye'de üç ayrı koruma sınıfına sahip ender sulak alanlardan Seyfe Gölü, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunuyor. Göl, 187 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapması, dünyada nesli tükenmekte olan 27 kuş türünü bünyesinde barındırması ve endemik bitkileriyle biliniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile