Kuş Cennetine 'Kılçık Kanallar'dan Can Suyu

Martılar, angıtlar, leylekler ve flamingolar gibi göçmen kuşların uğrak yeri olan ve Ramsar Sözleşmesi dahil 3 ayrı kararla korunan Kırşehir'in Mucur ilçesindeki Seyfe Gölü Kuş Cenneti'ne su girişini sağlayan 'kılçık kanallar' temizlenerek, göle adeta 'can suyu' ulaştırılıyor Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Çetiner: 'Seyfe Gölü Kuş Cenneti'ne can suyunun girmesiyle yüzlerce angıt, martıları görebiliyoruz. Göldeki su arttıkça misafirlerimizin sayısı artıyor. Bu tür çalışmalar bizi sevindiriyor ama mutlu etmiyor. İnşallah, mutlu edecek seviyeye gelir'

ABDULLAH YILDIZ - Göçmen kuşların konaklama yeri olan ve Ramsar Sözleşmesi dahil 3 ayrı kararla korunan Kırşehir'in Mucur ilçesindeki Seyfe Gölü Kuş Cenneti'ne kuruma tehlikesine karşı yapılan 'kılçık kanallar'ın temizlenmesi, göle adeta 'can suyu' ulaşmasını sağladı.

Geçen yaz tamamen kuruyan göle, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) Kayseri Bölge Müdürlüğü ekiplerinin desteği ile Kırşehir Şube Müdürlüğünün yürüttüğü çalışma sonunda su girişi başladı. Göç yolları üzerinde yer alan gölde, su girişinin ardından başta martılar ve angıtlar olmak üzere çok sayıda kuş türü konakladı.

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gölü besleyen Seyfe, Horla ve Malya ana pınarlarından su alınması nedeniyle kuşların sulak alan bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Göle su akışı sağlayan tali pınarların önlerindeki engeller nedeniyle buralardan da su girişinin olmadığını ifade eden Çetiner, bu tali pınarların temizlenmesiyle engellerin kaldırılmasını teklif ettiklerini belirtti.

Öneriler üzerine DSİ Kayseri Bölge Müdürlüğü ekiplerinin desteği ile Kırşehir Şube Müdürlüğünün engellerin kaldırılması için çalışma başlattığını dile getiren Çetiner, şöyle konuştu:

'Seyfe Gölü Ekoloji Derneği olarak daha önce gündeme getirdiğimiz çalışmalardan bir tanesi başlatıldı ve devam ediyor. Önerimiz, göle su girişi sağlayan kılçık kanallar üzerindeki engellerin kaldırılmasıydı. Çalışmalar daha tam tamamlanmamasına rağmen göle su girişi başladı. Seyfe Gölü Kuş Cenneti'ne can suyunun girmesiyle yüzlerce angıtı, martıları görebiliyoruz. Göldeki su arttıkça misafirlerimizin sayısı artıyor. Bu tür çalışmalar bizi sevindiriyor ama mutlu etmiyor. İnşallah, mutlu edecek seviyeye gelir. Temizleme çalışmalarıyla şu an tek bölgeden su girişi devam ediyor. Ana pınarlar olan Malya, Horla ve Seyfe'den henüz giriş yok. Üçüncü derecede gölü besleyen kanaldan gelen su bile göle hayat veriyor.'

Çetiner, yapılan çalışmadan memnun olduklarını ve devamını istediklerini belirterek, 'Yazın tamamen kurumuş olan Seyfe Gölü Kuş Cenneti'mize DSİ tarafından yapılan kılçık kanalların temizliği ile bir can suyu girdi. Göl kuşların göç yollarında olduğu için burada konaklama ve dinlenme imkanı buldular. Su içtiler, beslendiler. Tekrar yollarına devam etme imkanını yakaladılar.' dedi.

Su seviyesinin flamingoların gelmesine yetecek durumda olmadığına işaret eden Çetiner, Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin aynı zamanda leylekler ve diğer kuşların da toplanma yeri konumunda bulunduğuna dikkati çekerek, buraya daha fazla su girişinin olması için yeni çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.

Çetiner, gölün kuşların önemli göç yolları üzerinde bulunduğunu vurgulayarak, 'Burada ortam güzelse mutlaka yolcularımız konaklıyor. Besleniyor, dinleniyor ve yoluna tekrar devam ediyor çünkü Seyfe Gölü Kuş Cenneti aynı zamanda leyleklerin ve diğer kuşların toplanma yeri vazifesi görüyor. Dönüş yolunda buluşma ve dinlenme noktası. Tekrar kafileler halinde yollarına devam ediyorlar. Kuşların toplanma ve dinlenme bölgesi olması nedeniyle çok önemli bir sulak alan.' ifadelerini kullandı.

- Yağışlar az olursa göl tamamen kuruyor

Türkiye'de Ramsar Sözleşmesi dahil üç ayrı koruma sınıfına dahil ender sulak alanlardan Kırşehir'in Mucur ilçesindeki Seyfe Gölü, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunuyor.

Göl, 187 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapması, dünyada nesli tükenmekte olan 27 kuş türünü bünyesinde barındırması ve endemik bitkileriyle biliniyor.

Pınarlardan su girişinin minimum seviyede olması nedeniyle yağışların az olduğu yıllarda göl tamamen kuruyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile