Kuş Cennetini Kuraklıktan Manyas Barajı Korudu

Balıkesir ve Bursa'daki bazı tarım alanlarının sulanması, göçmen kuşların konaklaması ve üremesine imkan sağlayacak ölçüde su seviyesinin kontrol altında tutulması amacıyla yapılan Manyas Barajı, Manyas Kuş Cenneti'nin (Manyas Gölü) adeta sigortası haline geldi.

AA muhabirinin DSİ 25. Bölge Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Balıkesir Şubesinden aldığı bilgiye göre, 5 Mart 1976'da Avrupa Konseyi tarafından A sınıfı Avrupa diplomasıyla ödüllendirilen ve ilk milli park olan Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, 1981 yılında da 1. derece doğal sit alanı statüsüne kavuşturuldu.
266 kuş türünün kayıt altına alındığı, tepeli pelikan ve küçük karabatak gibi tehlike altındakiler ile kaşıkçı, çeltikçi, kızkuşu, uzun bacak gibi 66'sının her yıl kuluçkaya yatıp ürediği Manyas Kuş Cenneti, Türkiye ve dünyanın önemli sulak alanları arasında yer alıyor.
Bu yıl kış ve bahar aylarında yeterli yağışın düşmemesi nedeniyle özellikle üreyen kuşların olumsuz etkilenmesinden endişe edilen gölde, yaz aylarının en sıcak günlerinin yaşandığı bugünlere kadar beklenen sıkıntı yaşanmadı. Kuş Cenneti'nin adeta sigortası haline gelen Manyas Barajı, kuruluş amacında olduğu gibi hem göle hem kuşlara hem de tarım alanlarına büyük fayda sağladı.
- Baraj, Kuş Cenneti'ni korurken elektrik üretiyor, tarım alanlarını suluyor
Yaklaşık 400 milyon metreküplük kapasitesiyle Balıkesir'in en büyüğü olan Manyas Barajı'nın, 1993'te temeli atıldı ve 2008'in mart ayında su tutulmaya başlandı. Barajın kuruluşunun birkaç amaca bağlı olduğunu belirten DSİ yetkilileri, "En önemlisi bölgede bir Kuş Cenneti var. Gölen su seviyesi bazen sıfıra iner bazen çok yükselirdi. Bu da kuşlar açısından büyük sıkıntı yaratırdı. Kuşların orada konaklaması, yuva yapıp yavrulaması için su seviyesinin kontrol altında tutulması gerekiyordu. Baraj bu imkanı sağladı. Manyas Barajı, ayrıca bölgedeki binlerce dekar tarım alanını suluyor ve elektrik de üretiyor" dedi.

"Kuş Cenneti" olarak bilinen, 690 milyon metreküp kapasiteli Manyas Gölü'nün doluluk oranı şu anda yüzde 40 seviyelerinde bulunuyor. Yer yer bazı noktalarda görülen ve ciddi bir sıkıntı teşkil etmeyen göldeki doluluk oranı geçen yıl bu dönemlerde yüzde 48 civarındaydı.
Yaşanan kuraklıktan ülkedeki birçok göl, baraj ve sulak alan olumsuz etkilenirken Manyas Kuş Cenneti'ndeki bu yüzde 40'lık doluluk oranı barajdan verilen suyla korundu. Şöyle ki, sıcak geçen yaz günlerinde barajdan saniyede 16 metreküp su salınıyor. Bu su, hem göle besliyor, hem de tarım alanlarını suluyor.
Manyas Barajı'nda ise şu andaki doluluk oranı yüzde 32 seviyelerinde bulunuyor. Yetkililere göre bu su miktarı, hem göl hem de tarım alanları için yağış sezonuna kadar yetecek ölçüde ve bir sıkıntı beklenmiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile