Çapraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akvaryum balığı ve kafes kuşu satışı kadar bakımlarına ilişkin aksesuarları da imkanları ölçüsünde ürettiklerini söyledi.
Küçük çapta başladıkları muhabbet kuşu oyuncakları üretiminde gelen talebin de etkisiyle yıllık 40 bin adetlik rakama ulaştığını dile getiren Çapraz, "Boncuk, tel, çubuk ve pullarla çeşitli oyuncaklar yapıyoruz. Kendi imalatı olan oyuncakları önce Balıkesir çevrelerine gönderdik. Duyuldukça talep arttı komşu il ve ilçelere satmaya başladık. Derken internet ortamında tanıtımlarla şimdi ülkenin dört bir noktasına oyuncak gönderiyoruz" dedi.
İlk başta az sayıda olduğu için oyuncakları kendi yaptığını ancak binlerce talebin gelmesiyle ilçedeki 15 aileye işi öğrettiğini belirten Çapraz, şunları kaydetti:
"Bu aileler belirli ücret karşılığında evlerinde oyuncak yapıyor. Özellikle kadınlar hem boş zamanlarını değerlendiriyor hem de aile bütçesine bir nebze de olsa katkı sağlıyorlar. Şu an 10 değişik renkte olimpik halka, gondol, salıncak gibi oyuncak yapıyoruz. Biz toptancılara veriyoruz onlar ülkenin değişik noktalarındaki bu işi yapanlara satıyor. Sındırgı bu konuda neredeyse merkez konumuna ulaştı."
Çapraz, kalitesiz Çin malı oyuncaklarla rekabet etmeye çalıştıklarını dile getirerek, "Bizim kalitemizi gören devamını istiyor. Arada çok fazla fiyat farkı da yok zaten. Oyuncakların çeşidini artırmayı ve yurt dışına açılmayı hedefliyoruz. Fabrikasyon değil el yapımı oyuncakların yurt dışında da talep göreceğine inanıyorum" diye konuştu.
Kuş Oyuncaklarıyla Yurt Dışına Açılmayı Hedefliyor
Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde yıllardır akvaryum balığı ve kafes kuşu yetiştiriciliği üzerinde çalışan ziraat mühendisi Ömer Çapraz, kendi imkanlarıyla yapımına başladığı olimpik halka, gondol, salıncak gibi muhabbet kuşu oyuncaklarından yılda 40 bin üretim rakamına ulaşırken, yurt dışına açılmanın planlarını yapıyor.