Kuşadası'nda Caretta Caretta Sahile Vurdu

Kuşadası'nda Caretta Caretta Sahile Vurdu

Kuşadası’nda bir caretta caretta sahile vurdu. Kuşadası sahil sitesi bölgesinde Orsen sitesinde sahile vuran genç iribaş deniz kaplumbağasının yapılan inceleme sonucu ölü olduğu belirlendi.

Son dönemde caretta carettaların yumurtlama alanı olarak da dikkat çeken Kuşadası Körfezi’nde ölümlerin de artması çevrecileri harekete geçirdi. Son yıllarda artan caretta caretta ölümleri üzerine bir açıklama yapan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Dernei(EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Son yıllarda birçok carettanın ölüsüyle karşılaştığımız Kuşadası Körfezi’ndeki bu bölgede, geçtiğimiz yıl da bir carettanın yuva yaparak yumurta bıraktığı ve yavruların sağlıklı bir şekilde denize ulaştığı görülmüştü. Çok genç olan carettanın üzerinde yaptığımız incelemelerde herhangi bir yara veya darp izinin olmadığı ve ağız içinde de misina ve oltaya rastlanmadığı saptandı. Ancak boğaza yakın bir alanda küçük şeffaf bir naylon parçasına rastlanması, kaplumbağanın muhtemelen denize atılan naylon poşet veya plastik atıklardan yutarak öldüğünü düşündürmektedir. Bu tür atıklar, Caretta carettalar tarafından denizanası zannedilerek yutulmaktadır. Bağırsaklarını tıkayan bu atıklar yüzünden, deniz kaplumbağaları beslenemediklerinden rahatsız olmakta ve belli bir süre sonra da yaşamlarını yitirmektedir. Denize atılan bir poşet yüzünden neslini devam ettirecek genç bir birey, ne yazık ki hayatını kaybetmiştir“ dedi.

Son yıllarda Kuşadası kıyılarında deniz kaplumbağalarının yoğun bir şekilde dolaştıkları ve beslendiklerine dikkati çeken Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Son 3 yılda da bu kıyılarda yuva yaparak yumurta bırakmaktadır. Yuva yaptıklarını da sahilde gezen vatandaşlar tarafından görülerek yapılan ihbarlardan sonra tespit etmekteyiz. Bu yıl bir ihbar gelmedi. Ancak 25 km.lik uzun bir sahili olan Kuşadası kıyılarında, denizde görülen carettaların bu yıl yoğun bir şekilde görülmesi, muhtemelen yuva yaptıklarını da düşündürmektedir. Yapılan yuvalar görülmemiş de olabilir. Bu nadir canlılar için çok önemli bir konu olduğundan, naylon poşet vb. atıkların denize atılmaması denizel biyoçeşitliliğin korunması açısından çok önemlidir. Kumul üzerinde uçuşan naylonlar ve plastik atıklar toplanarak mutlaka çöp kovalarına atılmalı, çevreye atanlar da uyarılmalıdır. Yaralı ya da ölü deniz kaplumbağası görüldüğünde EKODOSD, Doğa Koruma ve Milli Parklar, Kuşadası Belediyesi ve Sahil Güvenlik Komutanlığına haber vermeleri halinde hemen yardım edilecektir“ diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile