“Telif ve Bağlantılı Haklar” ve müzik sektöründe mevcut durum ve dünyadan gelişmelerin ele alındığı iki gün sürecek konferansta ilk gün 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı değerlendirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr.Abdurrahman Çelik’in Oturum Başkanlığında söz alan MESAM, MSG, MÜYAP gibi bu hakları takip eden meslek birlikleri başkan ve temsilcileri uygulamaları anlattı. MESAM Başkanı Arif Sağ, MSG Temsilcisi Garo Mafyan, MÜYAP Başkanı Bülent Forta, Selçuk Alagöz, Ahmet Selçuk İlkan sanatçı ve besteci olarak görüşlerini aktardı.
Yeni yasa meclise gelmeden önce düzenlenen bu konferansın önemine değinen MÜYAP Başkanı Bülent Forta ; Bakanlık ve sektörün yasa için ilk kez birlikte çalıştığını vurguladı.
MESAM Başkanı Arif Sağ; Müzik sektörünün birleşmesinin gereğini belirterek ortak veri tabanında ve tek lisans için çalışma konusuna değinerek eser sahiplerinin tüm haklarının korunmasını istedi.
MSG Temsilcisi Garo Mafyan öncelikle Altın Güvercin Müzik yarışmasının Türkiye’de sürekliliği devam eden tek yarışma olduğu için Ali Rıza Türker, Kuşadası Belediye Başkanı M.Esat Altungün ve organizasyonda emeği geçenleri kutladı. Telif bilincinin toplumda oluşmadığını ve öğrencilere şimdiden eğitim vermek amacıyla pilot okullarda çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Yeni yasanın umumi yerlerde çalınan müzikler için telif toplamasının önemli olduğunu belirtti.
Sanatçı Selçuk Alagöz ; OLB Ortak Lisanslama Birliğinin ortak veri tabanı kurma zorunluluğu getireceğine dikkat çekti. İl Denetim Büroları ile uygulamalara düzen geleceğini söyledi.
Söz Yazarı Şair Ahmet Selçuk İlkan ; Yeni Yasa değil Vicdani Tasa için konuşmak istediğini belirterek, Kültür Bakanlığını ve Kuşadası Belediyesini Telif Hakları Konferansı için teşekkür etti. Sanatçı Fuat Güner ise Telif Hahhının insani hak olduğunu topluma anlatmanın önemine değindi. İki meslek örgütünün birleşmesinin birçok konuyu çözeceğini vurguladı. Konferansta söz alan Kuşadası Belediye Meclis üyesi ve 20.Altın Güvercin Müzik Yarışması Koordinatörü Murat Saraç ; Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Abdurrahman Çelik ve Teftiş Kurulu Başkanı Özgür Semiz’e teşekkür ederek Kuşadası Belediyesi olarak konferansta konuşulan konular ve yeni yasa taslağı için her zaman destek vereceklerini belirtti.
Telif haklarının digital alanda korunmasına ilişkin hukuki düzenlemeler ve uygulamalar, Türkiye-AB Çalışma Grubu gündemi önerileri, Müzik sektöründeki güncel sorunlar, Yabancı ülkelerdeki Lisanslama Modelleri konuları ile Konferans iki gün sürecek .
Kuşadası’nda Telif Hakları Konferansı Yapıldı
Kuşadası 20. Altın Güvercin Müzik Yarışması kapsamında müzik sektörü tarafından büyük önem taşıyan “Telif Hakları” konferansı Kuşadası Noa Hotel’de yapıldı.