Kuşadası Güvercinada Kalesi ve Kese Dağı eteklerinde açan, halk arasında göç göç, karanergis, tavuk ve kurbağa çiçeği olarak bilinen sternbergia lutea çiçekleri açtı. Kuşadası’nda kent içinde Güvercinada Kalesi içinde ve kalenin sur duvarları dışında yetişen göç göç çiçekleri bu mevsimde tüm güzelliklerini sergiliyor. Çiçeklerin açması ile turizm merkezi Kuşadası eşsiz bir güzelliğe büründü.
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, göç göç ve sıkleman çiçeklerinin bölgeye ayrı bir güzellik kazandırdığını belirterek, “Göç göç çiçekleri genellikle ülkemizde Batı Anadolu bölgesindeki Pinus korulukları, makilik alanlar, çayırlık bölgeler ve kalkerli kayalık alanlarda yayılış gösterir. Peyzaj çalışmalarında kullanılabilecek bir tür olan göç göç çiçekleri, çok yıllık otsu soğanlı bir tür olup 9’uncu ve 11’inci aylarda açmaktadır. Kandilkökü olarak bilinen cyclamen hederifolium çiçekleri ise ülkemizde Batı Anadolu bölgesinde yayılış göstermektedir. Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan yükseltilerdeki kayalık gölgeli yamaçlarda görülür. Kuşadası’nda kent içinde Kese Dağı’nın kuzeye bakan kısımlarında çam ağaçlarının altında yoğun olarak görülmektedir. Çok yıllık otsu bir tür olan sıklamenlerin çiçeklenme zamanı 8’inci ve 11’inci aylardır. Peyzaj çalışmaları için çok gösterişli bir çiçek olan sıklamenlerin yumruları, doğada yaban domuzları için önemli bir yiyecek kaynağı olmaktadır. Yumruları domuzlar tarafından topraktan kazılarak çıkarıldığı için bu bitkilere halk arasında domuz turpu adı da verilmiştir. Her iki çiçek sonbahar mevsimde Aydın’ın Kuşadası ilçesi Güvercinada Kalesi’nde ve Kese Dağı’nda görülebilmektedir” dedi.
Kuşadası Sonbaharda Açan Çiçekleri İle Ayrı Bir Güzel
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Aydın’ın Kuşadası ilçesi, sonbahar mevsiminde açan bölgeye has sıkleman ve göç göç çiçekleri ile ayrı bir güzellik kazandı.