Kuşların plastik madde tüketme sebebine ilişkin California Üniversitesinden bir ekip tarafından yürütülen araştırmada, denizdeki plastik atıklara yapışan planktonların çürümesiyle oluşan yosunu andıran kokunun kuşları cezbettiği tespit edildi.
Ekip tarafından yapılan deneyde içerisine plastik partiküller yerleştirilen file denize bırakıldı. Üç hafta sonra filedeki plastik parçacıkların çürüyen yosunu andıran bir koku yaydığı saptandı. Albatros gibi deniz kuşlarına çekici gelen bu koku nedeniyle kuşların yiyecekle plastik atık arasındaki farkı anlayamadığı bu nedenle plastik parçacıkları tüketmeye çalıştıklarının yer aldığı çalışmada, kuşların yüzde 90'ının plastik atık yediğine ve hayatlarını tehlikeye attığına işaret edildi.
Araştırmayı yürüten ekipten Matthew Savoca yaptığı açıklamada, 'Kokular, deniz kuşlarına yollarını ve yiyeceklerini bulmaları için rehberlik ediyor, fakat plastik kirlilik nedeniyle yanlış yönlendiriliyorlar.' ifadesini kullandı.
Dünyadaki plastik kirlilik oranının her geçen gün arttığının vurgulandığı çalışmada, 2014 yılında okyanuslarda 250 milyon ton plastik atığın tespit edildiği bildirildi.
Araştırmacılar, balıklar, penguen ve deniz kaplumbağaları gibi diğer canlıların da plastik atıklara yönelip yönelmediğine ilişkin daha fazla çalışmanın yürütülmesi gerektiği konusunda hemfikir.
Çalışmayı yürütenler, doğada daha çabuk çözünen plastik üretilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Araştırmanın sonuçları 'Science Advances' dergisinde yayımlandı.
Kuşlar Plastik Atıkları Yaydığı Koku Nedeniyle Tüketiyor
ABD'de yürütülen bir araştırma, kuşların denizlerdeki plastik atıkları yaydığı koku nedeniyle tükettiğini gösterdi.