Ankara-Eskişehir arasındaki yüksek hızlı hatta saatte 250 kilometreyle giden trenlere ilk zamanlarda çok sayıda kuş çarpıyordu. Artık bu yoldaki trenlere alışan kuşlar, eskisine nazaran daha az kaza geçiriyor.
Türkiye, yüksek hızlı trenle 2009 Mart ayında açılan Ankara-Eskişehir hattıyla tanıştı. Dört yılda Ankara-Konya ve Eskişehir-Konya hatları da eklendi. Dün de Eskişehir-İstanbul hattındaki son tünelin açılmasıyla dördüncü hatta bir adım daha yaklaşıldı. Vatandaşlar, saatte 250 kilometre hızla tren yolculuğu yapmaya çoktan alıştı. Ankara-Eskişehir arasında YHT vatmanlığı yapan Özdemir Sırmagül’ün anlattığına göre başlarda alışamayanlar arasında kuşlar da bulunuyor. Hatların açılması ve trenlerin kullanılmaya başlamasıyla birlikte kuşların sürekli camlara çarptıklarını belirten Sırmagül, Ankara-Eskişehir hattında ise kuşların artık alıştığını, eskiye nazaran çok az sayıda kuşun çarptığını söylüyor. Her ne kadar kuşlar alışmış olsa da sineklerin makinistler için hâlâ bir sıkıntı olduğunu vurgulayan Sırmagül, “Kuşlar alıştı, çarpmıyor ama yazın sinekler var.” diyor. Tren hareket halindeyken çok sayıda sineğin ön cama çarptığını ve yolculuk esnasında temizleme imkanı olmadığını anlatan Sırmagül, "Her ne kadar camı temizlemek için bir sistem olsa da hareket halinde kullanamıyoruz. Cam suyu var, içinde özel ilaç var ama süratin düşük olduğu zamanlarda ya da durunca temizliyoruz.” şeklinde konuşuyor. Camlarda sinek ve kuşların çarpmasıyla oluşan kirliliğin görüşü engellemediğini söyleyen Özdemir Sırmagül, ancak akşamları daha fazla olduğundan nispeten zorlandıklarını dile getiriyor .
Kuşlar Yüksek Hızlı Trene Alıştı, Sinekler Hâlâ Sıkıntı
Hava taşımacılığında uçaklar için sık sık problem olan, bazen kazalara yol açan bazen de inişe zorlayan kuşlar, yüksek hızlı trenlerin (YHT) kullanılmaya başlamasıyla karayolunda da sıkıntı haline geldi.