Kütahya Çinileri, Tbmm Binalarını Bezeyecek

Kütahya - Türkiye Büyük Millet Meclisi Yerleşkesi'ndeki yeni milletvekili ofisleriyle toplantı odalarının duvarları, yurt içi ve dışında çini çalışmalarıyla tanınmış 16 kişilik ekibin tasarlayıp ürettiği eserlerle bezenecek.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Taner Alakuş ve dünyaca ünlü Kütahyalı çini sanatçısı İsmail Yiğit öncülüğünde oluşturulan ekipte, Levent Kumacı, Fatma Şal, Berrin Çekingüç ile Dilek Yerlikaya gibi akademisyen ve sanatçılar da yer alıyor.

Kütahya'da, Yiğit'in atölyesinde çalışan grup, Osmanlı, Selçuklu ve günümüz motiflerini çini ve minyatürde birleştirerek, farklı tarzlarını, TBMM'nin yeni mekanlarında ortaya koyacak.

Alakuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çininin yüzlerce yıldır süregelen bir sanat olduğunu söyledi.

Bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Alakuş, şöyle devam etti:

"Minyatürcü ve çinicilerden oluşan bir tasarım grubu oluşturduk. İsmail Yiğit'in de hem uygulama hem de tecrübelerinden yararlanıyoruz. Meclis binamızın süslemesinde daha sıcak ve modern çini uygulamalarını deniyoruz. Bizi TBMM'ye çağırdıklarında, binayı gezdirip 'Burada neler yapabiliriz?' diye sordular. Binayı gezdiğimde çok soğuk bir yer olduğunu gördüm. Burayı sıcak ve kendi el sanatımızla süslemenin daha doğru olacağını düşündüm fakat burasını sadece klasik çiniyede boğmamak lazımdı. Türkiye, gittikçe modernleşen bir ülke. Çinilerimiz klasik olabilir ama yeni uygulamalara ihtiyacımız vardı. Bu durumu İsmail hocayla değerlendirdik ve minyatürle çiniyi birleştirmeye karar verdik."

-Osmanlı, Selçuklu ve günümüz motifleri bir arada

Yiğit ise yaklaşık 30 yıldır çini sanatıyla uğraştığını ve Osmanlı ile İznik çinilerinin replikalarını yaptığını dile getirdi.

Alakuş ile görüşerek, TBMM için 21'inci yüzyıla özgü ve çağdaş çini tasarımları yapılması konusunda mutabık kaldıklarını anlatan, Yiğit, şunları kaydetti:

"Bunu hocamızla Meclisimize yapmak nasip oldu. Burada Osmanlı, Selçuklu ve günümüz motiflerinden oluşan üç dönemi bir araya getirdik. Bu işi yetiştirebilmek için yaklaşık 16 kişilik bir ekip kurduk. Hepsinin çok büyük yardımları oluyor. İnşallah tamamlandığında 21'inci yüzyıl renklerini çinide göreceğiz. Birbirinden farklı 7 pano üzerine 7 ayrı tasarım yaptık. Bunu önce kağıt üzerine geçtikten sonra çini üzerine uyguladık. Aşama aşama tamamlamaya çalışıyoruz."

Yiğit, çalışmalarını yaklaşık 15 gün içinde bitirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile