Kütahya merkeze bağlı Aydoğdu Köyü‘nde yapılan yol çalışmaları sırasında 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen mezar odası bulundu.
Yol yapımı sırasında bulunan ve yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen mezar odasından, toprak ve metalden kaplar, o döneme ait olduğu tahmin edilen ayakkabı ve çorap ile insan iskeletleri bulundu. Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün‘den mezar odası ve buluntu eserlere ilişkin bilgi alan Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, 2 bin yıl önce olduğu tahmin edilen eserlerin narin, güzel ve naifce işlenmiş olduğunu ifade etti.
Kütahya‘da yaygın olarak yapılan çini, porselen ve seramik sanatına iyi bir örnek olduğunun altını çizen Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, "Kütahya‘mızın tarihi derinlikleri çok eskilere gidiyor. Hakikaten dünyaya örnek olabilecek tarihi zenginliklerimiz var. Bu eserlerden o dönemde bir ödüllendirmenin de var olduğu, iyi işler yapan kişilerin ödüllendirildiği görülüyor. Bu mezar odalarının ödüllendirilen bir kişi için yaptırıldığı anlaşılıyor." ifadesini kullandı.
Müze Müdürü Metin Türktüzün, İl Özel İdaresi ekiplerince merkeze bağlı Aydoğdu Mahallesi yakınındaki Boztepe mevkisinde dozerle yürütülen yol yapım çalışması sırasında iki bölmeden oluşan mezar odasının yol yağım çalışmasında görevli işçiler tarafından fark edildiğini söyledi.
3 METRE BOY, 2,50 METRE EN, 4 METRE YÜKSEKLİĞİNDE
İki odanın duvarları ve tavanının kırmızı aşı boyasıyla süslendiğini ifade eden Türktüzün, "Mezar yapısının ön odasına küçük bir kapıdan girilmektedir. İçeride üç basamak eşik vardır. Ön oda, kare şekilli olup üzeri tonozludur. 3 metre boy, 2,50 metre en, 4 metre yüksekliğindedir. Her iki kenarında birer seki vardır. İkinci oda giriş kapısı kemerli olup 1 metre yüksekliğindedir. Kapı üzerinde üç satır yazı olup, altında yine aşı boyasıyla yapılmış çelenk vardır. Latince yazıda, ‘Kotyaionlu Timateos Thygantos, onurlandırıcı güzel bir iş yaparak bunu hazırladın‘ denilmektedir. ‘Kotyaion‘ ibaresi, günümüzde ‘Kütahya‘ olarak kullanılmaktadır. İkinci oda, 3,40 metre boy, 2,85 metre en, 4 metre yüksekliğindedir. Kapının karşısındaki sekide bir iskelet yatırılmıştır. Bu iskeletin kafatasının üzerinde altın bir diadem vardır ve 3,25 gram ağırlığındadır. İskeletin ayak ucunda bir çift koyu kahverengi boyalı deriden ayakkabı ve iki adet siyah kumaştan çorap vardır. Kapının sol tarafındaki sekide başka bir iskelet daha bulunmaktadır. Kapının sağındaki sekide ise mezar hediyeleri olarak pişmiş topraktan yapılma kandiller, çift kulplu bardak, koku kapları, büyükçe bir tabak ve gözyaşı kapları bulunmuştur." dedi.
Mezar odasının toprak altında olması nedeniyle fazlaca nem bulunduğu için kapların bazılarının kötü duruma geldiğini, iskeletlerin kemiklerinin ise iyice eridiğini belirten Türktüzün, yapılan çalışmalarla bulguların temizlenerek bu hale getirilmesinin zaman aldığını ifade etti.
Kütahya‘da 2 Bin Yıllık Mezar Odası Bulundu
Kütahya merkeze bağlı Aydoğdu Köyü‘nde yapılan yol çalışmaları sırasında 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen mezar odası bulundu.